• Granola z cydrem
2022-06-09

Granola na cydrze

  • 4 porcje
  • 10 minut
  • 30 minut
  • na cydrze

Chrupiąca mieszanka płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców pieczonych w cydrze.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    szklanki płatków owsianych

  • 1

    szklanka mieszanych orzechów

  • 0.5

    szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek)

  • 0.5

    szklanki cydru

  • 60

    ml oleju rzepakowego

  • 0.5

    szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego

  • jogurt naturalny lub grecki i dowolne świeże owoce do podania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC. Blaszkę z wyposażenia piekarnika równomiernie wyścielić papierem do pieczenia.
  2. Orzechy posiekać lub utłuc w moździerzu i razem z płatkami owsianymi oraz suszonymi owocami przesypać do miski.
  3. Do sypkich składników wlać olej, miód lub syrop klonowy oraz cydr. Całość starannie wymieszać łyżką.
  4. Masę równomiernie rozsmarować na blasze, wyrównując wierzch. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia granolę co jakiś czas mieszać, by zrumieniła się ze wszystkich stron.
  5. Gotową granolę pokruszyć na mniejsze kawałki i przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać z jogurtem greckim lub naturalnym oraz świeżymi owocami.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.