• Płonące naleśniki z pomarańczą
2022-06-03

Francuskie naleśniki Crêpes Suzette

  • 4 porcje
  • 45 minut
  • z likierem

Płonące naleśniki z likierem pomarańczowym zawsze robią wrażenie. A jak smakują? Tego nie da się opisać! To prawdopodobnie jeden z najlepszych deserów na świecie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 250

    ml mleka

  • 1

    jajko

  • 120

    g mąki pszennej

  • 1

    opakowanie cukru z wanilią

  • 0.5

    cytryny

  • 2

    duże pomarańcze

  • szczypta soli

  • 50

    g masła

  • 40

    g cukru trzcinowego

  • 0.5

    szklanki soku pomarańczowego

  • 50

    ml likieru pomarańczowego

  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Następnie cytrusy podzielić na cząstki i obrać z białych błonek.
  2. Mleko zmiksować z jajkiem, szczyptą soli, mąką oraz cukrem z wanilią. Dodać 1/4 skórki startej z pomarańczy i wymieszać.
  3. Rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oliwy za pomocą pędzelka kuchennego. Następnie wylewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  4. Na suchą patelnię wysypać cukier i skropić go sokiem wyciśniętym z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 2 minut, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie brązowy, gęsty syrop.
  5. Do skarmelizowanego cukru dodać sok i pozostałą skórę z pomarańczy. Energicznie wymieszać. Następnie dołożyć masło i mieszać, aż całość dokładnie się połączy.
  6. Do sosu pomarańczowego wlać likier. Chwilę podgrzewać, poruszając patelnią, po czym syrop podpalić (uwaga na brwi!). Sos będzie się palił tylko chwilę i zrobi się bardzo gęsty. Zdjąć z ognia.
  7. Używając szczypiec kuchennych na sosie ułożyć naleśnik, po czym złożyć w trójkąt. Wierzch polać sosem za pomocą łyżki i przełożyć na talerz. Podobnie przygotować pozostałe naleśniki. Podawać z cząstkami pomarańczy.





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.