• Crumble jabłkowe z zubrowka
2023-09-04

Crumble jabłkowe z kardamonem i żubrówką

  • 4 porcje
  • 20 minut
  • 15-20 minut
  • z wódką

Jabłka obtoczone w żubrówce i zapieczone pod chrupiącą orzechową kruszonką. Słodki sposób, by rozgrzać się w chłodniejszy dzień i poprawić sobie humor.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    duże jabłka

  • 4

    łyżki żubrówki

  • 2

    łyżki miękkiego masła

  • 2

    łyżki cukru

  • 2

    łyżki orzechów włoskich lub laskowych

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • 1

    łyżka cynamonu

  • 1

    łyżeczka mielonego kardamonu

  • płynny miód do smaku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Orzechy bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w moździerzu.
  2. Mąkę, masło, orzechy oraz cukier wymieszać i zagnieść na sypką kruszonkę – powinna mieć konsystencję mokrego piasku (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki).
  3. Jabłka dokładnie umyć i obrać, po czym pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cynamonem, kardamonem i żubrówką. Można dodać miód do smaku.
  4. Owoce przełożyć do 4 kokilek i posypać kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut.

Sprawdź też! Szarlotka w szklance – deser bez pieczenia





  • Jeśli chcemy, by owoce miały łagodniejszy smak, żubrówkę można zastąpić cydrem lub sokiem jabłkowym.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.