• Tarta z gruszkami z kremem serowym
2025-02-07

Włoska tarta z gruszkami w winnym syropie

  • 10 porcji
  • 1 godzina + oczekiwanie
  • 25-30 minut
  • na winie

To prawdziwa uczta dla zmysłów! Sprawdź, jak połączyć owoce, wino i kruche ciasto w deser, który zachwyci każdego!

SKŁADNIKI
  • Kruche ciasto:

  • 240

    g mąki pszennej + do formy

  • 120

    g schłodzonego masła + do formy

  • 2

    żółtka

  • 100

    g cukru pudru

  • 10

    g kakao w proszku

  • 1

    cytryna

  • szczypta soli

  • Krem:

  • 150

    g sera ricotta

  • 2

    żółtka

  • 120

    g cukru trzcinowego

  • 40

    g skrobi kukurydzianej

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 400

    ml mleka

  • Gruszki:

  • 2

    gruszki

  • 100

    g cukru

  • 100

    ml białego wina półwytrawnego

  • 100

    ml wody

  • 1

    goździk

  • 0.5

    laski cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem z kakao na stolnicę. Dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki przemieszać, po czym dołożyć żółtka oraz skórkę startą z cytryny.
  2. Składniki wyrobić energicznie na gładkie ciasto. Na końcu uformować je w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Przygotować krem: do rondelka wlać mleko z ekstraktem waniliowym i lekko podgrzać (nie gotować!). Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszysta masę.
  4. Ucierając na najmniejszych obrotach, do masy jajecznej stopniowo dodawać skrobię oraz mleko z ekstraktem. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu przelać go do miski i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha). Odstawić do ostygnięcia.
  1. Ricottę dokładnie odcedzić i zetrzeć przez sitko o małych oczkach do miski. Następnie wrzucić ją do schłodzonego kremu i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę do tarty natłuścić masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości ok. 1 cm, po czym wyłożyć nim formę do pieczenia. Dno nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać warstwę suchej fasoli, by tarta się nie wybrzuszyła. Ciasto piec ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Tartę piec przez kolejne 10-15 minut.
  3. Przygotować gruszki: owoce obrać (ogonki zostawić). Do rondelka wlać wodę i wino, po czym wrzucić cukier, goździk oraz laskę cynamonu. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gdy syrop się zagotuje, włożyć gruszki i gotować je ok. 15 minut, by lekko zmiękły. Następnie owoce wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  1. Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. 3 połówki dodatkowo naciąć wzdłuż kilka razy, tworząc dekoracyjny wzór. 1 połówkę pociąć w plasterki.
  2. Na spodzie tarty równomiernie wyłożyć plastry gruszki, po czym zalać je kremem z ricottą. Wierzch wyrównać. Na masie ułożyć połówki owoców. Całość można udekorować listkami mięty.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.