2025-02-07
Włoska tarta z gruszkami w winnym syropie
To prawdziwa uczta dla zmysłów! Sprawdź, jak połączyć owoce, wino i kruche ciasto w deser, który zachwyci każdego!
SKŁADNIKI
-
Kruche ciasto:
-
240
g mąki pszennej + do formy
-
120
g schłodzonego masła + do formy
-
2
żółtka
-
100
g cukru pudru
-
10
g kakao w proszku
-
1
cytryna
-
szczypta soli
-
Krem:
-
150
g sera ricotta
-
2
żółtka
-
120
g cukru trzcinowego
-
40
g skrobi kukurydzianej
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
400
ml mleka
-
Gruszki:
-
2
gruszki
-
100
g cukru
-
100
ml białego wina półwytrawnego
-
100
ml wody
-
1
goździk
-
0.5
laski cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem z kakao na stolnicę. Dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki przemieszać, po czym dołożyć żółtka oraz skórkę startą z cytryny.
- Składniki wyrobić energicznie na gładkie ciasto. Na końcu uformować je w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować krem: do rondelka wlać mleko z ekstraktem waniliowym i lekko podgrzać (nie gotować!). Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszysta masę.
- Ucierając na najmniejszych obrotach, do masy jajecznej stopniowo dodawać skrobię oraz mleko z ekstraktem. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu przelać go do miski i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha). Odstawić do ostygnięcia.
- Ricottę dokładnie odcedzić i zetrzeć przez sitko o małych oczkach do miski. Następnie wrzucić ją do schłodzonego kremu i miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę do tarty natłuścić masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości ok. 1 cm, po czym wyłożyć nim formę do pieczenia. Dno nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać warstwę suchej fasoli, by tarta się nie wybrzuszyła. Ciasto piec ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Tartę piec przez kolejne 10-15 minut.
- Przygotować gruszki: owoce obrać (ogonki zostawić). Do rondelka wlać wodę i wino, po czym wrzucić cukier, goździk oraz laskę cynamonu. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy syrop się zagotuje, włożyć gruszki i gotować je ok. 15 minut, by lekko zmiękły. Następnie owoce wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. 3 połówki dodatkowo naciąć wzdłuż kilka razy, tworząc dekoracyjny wzór. 1 połówkę pociąć w plasterki.
- Na spodzie tarty równomiernie wyłożyć plastry gruszki, po czym zalać je kremem z ricottą. Wierzch wyrównać. Na masie ułożyć połówki owoców. Całość można udekorować listkami mięty.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy