Foodpairing
Wino musujące i chrupiące frytki? Najlepszy duet w foodpairingu, jaki możesz sobie wyobrazić!
W foodpairingu jest jedna ważna zasada. Trzeba uważać, żeby wino nie dominowało nad jedzeniem i odwrotnie. Pary mogą opierać się na podobieństwie, a czasami na całkowitym przeciwieństwie, ale zawsze musi istnieć równowaga. Kiedy już to zrozumiesz, możesz z powodzeniem połączyć wszystko ze sobą, nawet frytki z szampanem! Tak! Czasem najbardziej nieoczywiste połączenia kulinarne mogą dostarczyć nam najwięcej przyjemności.
Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku. Frytki! Prosta rzecz, ale miłość do nich wielka. Choć wiele osób myśli, że są one amerykańskim wynalazkiem, ich prawdziwe korzenie sięgają Belgii. Tam, na przełomie XVII i XVIII wieku, mieszkańcy smażyli kawałki ryb w głębokim tłuszczu. Jednak gdy rzeki zamarzały, zastępowano je ziemniakami. I tak powstała jedna z najlepszych przekąsek na świecie!
Najczęściej kojarzą się z fast foodem, zimnym piwem i niezdrowym trybem życia. Cóż, wszystko jest kwestią wyboru, bo ten smażony przysmak może mieć zupełnie inne oblicze. Po pierwsze, nie tylko z ziemniaka można frytki zrobić, a po drugie wcale nie tworzy najlepszych duetów z piwem, ale z… winem musującym. Zaskoczony?
- Sprawdź też! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu
Otwierając butelkę z bąbelkami do talerza frytek, możesz spotkać się z pytającym lub wręcz karcącym spojrzeniem. Jednak absolutnie nie musisz się tym przyjmować, bo nawet eksperci będą po Twojej stronie.
Marie-Christine Osselin, menedżerka ds. jakości wina i komunikacji w Moët & Chandon, w jednym z wywiadów oznajmiła, że jej zdaniem frytki to jedno z najlepszych dań do połączenia z kieliszkiem szampana. Już nawet nie ma tu mowy o prosecco lub cavie, ale królu wszystkich musiaków. To wspaniałe miejsce w foodpairingu, gdzie luksus spotyka się z codziennością i to jest niesamowite.
Dlaczego wino musujące tak dobrze pasuje do frytek?
Kwasowość i bąbelki stanowią idealną równowagę pomiędzy słonością i chrupkością frytek. Dodatkowo wspaniale oczyszczają podniebienie, dzięki czemu kolejne kęsy będą przyjemne jak ten pierwszy. Znika odczucie słoności w ustach i nie pojawia się uczucie przesytu.
Co więcej, jeśli sięgamy po frytki, które są mrożone i były wcześniej smażone na oleju (co też często się zdarza), ta kwasowość wspaniale „ścina” ten tłuszcz na naszym podniebieniu.
- Sprawdź też! Szampan i jedzenie. Oto 10 zaskakujących par!
W skrócie ta prostota oraz wytrawność wina musującego wspaniale balansuje słony smak. I wierz mi, żadna ze stron nie dominuje nad drugą.
Jednak jest tu pewna pułapka. Nie łącz nigdy kieliszka bąbelków z frytkami np. zapiekanymi pod serem lub z tłustymi sosami. Musiaki lubią prostotę. Sól, zioła i przyprawy to wszystko, co powinno tworzyć oprawę naszej ukochanej przekąski, by ten mariaż był niezwykły.
Wygodne i zdrowe smażenie frytek w domu
Kochamy je w każdej postaci, ale chyba zdajemy sobie sprawę, że te smażone w głębokim oleju mogą być obciążeniem dla naszego organizmu. Jednak człowiek kocha frytki bardzo i szuka alternatywnych rozwiązań, by przyjemności z chrupania się nie pozbawić. A jeśli do tego dodać fakt, że tworzą dobry duet z bąbelkami, to nikt dobrowolnie z nich nie zrezygnuje.
Jednak idealny kompromis istnieje i każdy hedonista może cieszyć się frytkami ze swoim ulubionym musiakiem bez wielkich wyrzutów sumienia. Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia, a dokładnie frytkownica Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D.
Dzięki właśnie takiemu sprzętowi można przygotować nasze ulubione frytki szybko, wygodnie i bez tłuszczu. A dzięki dwóm pojemnym szufladom na raz przyrządzimy porcje dla 6-8 osób! Nikt nie nie musi czekać na dokładkę 😉
Mając więc takiego pomocnika pod ręką, spontanicznie zaprosiliśmy znajomych i przygotowaliśmy wieczór z frytkami, bąbelkami i dobrymi filmami. Sprawdź, co na szybko przygotowaliśmy.
Klasyczne frytki
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, dobrze opłukać i pokroić w słupki. Następnie włożyć je do szuflady 1. Wcisnąć start/stop.
- W połowie smażenia urządzenie emituje sygnał, który oznacza, że należy wyciągnąć pojemnik i nim potrząsnąć, by frytki zrumieniły się równomiernie.
- Frytki przełożyć na talerz i posypać solą.
Co pasuje?
Szampan brut – tostowe, drożdżowe nuty szampana uzupełniają również ziemiste smaki frytek. Dodatkowo żywa kwasowość dobrze kontrastuje z ich słonością.
Frytki z ziołami
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- sól
- po 1 łyżce suszonego oregano i majeranku
- 0,5 łyżki suszonego estragonu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, dobrze opłukać i pokroić w słupki. Następnie włożyć je do szuflady 1. Wcisnąć start/stop.
- W połowie smażenia urządzenie emituje sygnał, który oznacza, że należy wyciągnąć pojemnik i nim potrząsnąć, by frytki zrumieniły się równomiernie.
- Frytki przełożyć na talerz i posypać solą oraz suszonymi ziołami.
Co pasuje?
Musujące wino wytrawne z odmian riesling lub sauvignon blanc idealnie nadaje się do tych frytek ze względu na obecność nut ziołowych i owocowych.
Frytki z przyprawami
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- sól
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, dobrze opłukać i pokroić w słupki. Następnie włożyć je do szuflady 1. Wcisnąć start/stop.
- W połowie smażenia urządzenie emituje sygnał, który oznacza, że należy wyciągnąć pojemnik i nim potrząsnąć, by frytki zrumieniły się równomiernie.
- Frytki przełożyć na talerz i posypać solą oraz przyprawami.
Co pasuje?
Cava – to lekkie lub średnio treściwe, typowo wytrawne wino z dominującymi nutami cytrusów, wyraźną mineralnością oraz pikantną kwasowością. Uwielbiamy to wino za bardzo drobne bąbelki, które zapewniają gładkie i kremowe odczucie w ustach, oraz wspomnianą kredową mineralność.
Frytki z batatów
Składniki:
- 500 g batatów
- sól
Przygotowanie:
- Bataty dobrze opłukać i pokroić w słupki. (nie trzeba ich obierać). Następnie włożyć je do szuflady 1. Wcisnąć start/stop.
- W połowie smażenia urządzenie emituje sygnał, który oznacza, że należy wyciągnąć pojemnik i nim potrząsnąć, by frytki zrumieniły się równomiernie.
- Frytki przełożyć na talerz i posypać solą.
Co pasuje?
Prosecco spumante brut – charakteryzuje się wytrawnym, świeżym smakiem z nutami cytrusów i zielonych jabłek, co pięknie kontrastuje ze słodszymi nutami batatów. Dodatkowo bąbelki w prosecco dodają frytkom lekkości.
Frytki z marchewki
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku
- sól
Przygotowanie:
- Marchewki dobrze opłukać i pokroić w słupki. (nie trzeba ich obierać). Następnie włożyć je do szuflady 1. Wcisnąć start/stop.
- W połowie smażenia urządzenie emituje sygnał, który oznacza, że należy wyciągnąć pojemnik i nim potrząsnąć, by frytki zrumieniły się równomiernie.
- Frytki przełożyć na talerz i posypać przyprawami oraz suszonymi ziołami.
Co pasuje?
Musujące wytrawne rosé – jego świeży, owocowy smak doskonale komponuje się z chrupiącą frytką oraz dobrze „przecina” bardziej pikantne nuty ostrej papryki. To było bardzo udane połączenie!
Co zrobić, by frytki były bardziej chrupiące?
Mamy na to swój sposób. W 500 ml wody rozpuść 2 łyżki cukru i tak przygotowaną mieszanką zalej pokrojone ziemniaki. Odstaw na 10 minut. Następnie odlej wodę, a frytki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Na końcu osusz za pomocą ręcznika papierowego i już są gotowe do smażenia! Spróbuj, a poczujesz różnicę!
Dlaczego warto podawać frytki z winem musującym? Bo to niesamowita przygoda dla naszych kubków smakowych! Zachęcamy więc i Ciebie do eksperymentowania w kuchni, zarówno z dobieraniem wina do przekąsek, jak i z nowymi sprzętami, jak frytkownica Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D. Jeśli można sobie umilić życie i sprawić, że będzie zdrowsze, bez rezygnowania z dobrego smaku, to dlaczego tego nie wykorzystać?
Tomasz Lipiński