Akademia

  • Odkryj wino mołdawskie.
2024-03-28

Wino mołdawskie. Unikatowość w dobrej cenie!

Kiedy myślimy o winie, często nasze myśli biegną w kierunku Francji, Włoch albo Hiszpanii. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad skarbami ukrytymi w winnicach Mołdawii? Ten mniej znany region jest jednym z najmniejszych producentów wina na świecie. Nie oznacza to jednak, że wino mołdawskie jest mniej warte Twojego czasu.

Mołdawia, z jej bujnymi wzgórzami i żyzną glebą, od wieków stanowi idealne miejsce do uprawy winorośli. Winiarstwo jest tu żywą tradycją, której korzenie sięgają czasów starożytnych. Kraj ten jest domem dla unikatowych szczepów, takich jak fetească neagră czy rară neagră, które tworzą niepowtarzalne i różnorodne wina – od świeżych i aromatycznych bieli, przez eleganckie rosé, po pełne ciała czerwienie. Mołdawia oferuje naprawdę szeroki wachlarz smaków.

Mołdawia – kraina wina

Mołdawia posiada ok. 112 000 hektarów winnic obsadzonych ponad 50 rodzajami odmian winorośli, z czego 10% to odmiany lokalne, 17% to odmiany kaukaskie, a 73% to odmiany europejskie. Oficjalnie jest tu ok. 280 winnic. Nieoficjalnie jednak prawie każda rodzina fermentuje swoje winogrona.

Odkryj wino mołdawskie.

W Mołdawii panują idealne warunki do uprawy winorośli (fot. depositphotos).

Ten kraj położony jest na podobnej szerokości geograficznej co znane regiony winiarskie, jak Bordeaux lub Piemont. Ma niskie wzgórza, dużo słońca, rzeki i klimat, który jest umiarkowanie kontynentalny, ale też odczuwa wpływy od Morza Czarnego. To świetne warunki do uprawy winogron.

Regiony winiarskie w Mołdawii

Istnieją trzy mołdawskie regiony winiarskie o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG):

  • Codru – największy region winiarski w Mołdawii. Położony w sercu kraju posiada winnice o powierzchni 61 200 hektarów i słynie z win białych, które są zazwyczaj przyjemnie bogate i aromatyczne, oraz z charakterystycznych win musujących. Najczęściej sadzonymi białymi winogronami są fetească albă, viorica, sauvignon blanc, chardonnay, riesling, pinot gris i aligoté.
    W Codru znajdują się także słynne podziemne piwnice Cricova i Mileștii Mici.

  • Valul lui Traian (południowo-zachodnia Mołdawia) – znajduje się tu 43 200 hektarów winnic, region słynie z intensywnych i aromatycznych czerwonych win, szczególnie z odmian cabernet sauvignon, merlot i lokalnej feteasca neagră (czerwone winogrona pokrywają 60% powierzchni winnic). Wśród białych odmian dominują sauvignon blanc oraz chardonnay.

  • Ștefan Vodă (południowo-wschodnia Mołdawia) – jest to teren szczególnie sprzyjający uprawie winorośli dzięki korzystnym warunkom klimatycznym i glebowym. 10 000 hektarów winnic, w których dominują odmiany cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, pinot gris, fetească albă, pinot noir, fetească neagră i rară neagră, dostarcza jedne z najbardziej cenionych win Mołdawii, znanych ze swojej równowagi, złożoności i wieku.

Wino mołdawskie – dlaczego warto je poznać?

Wina mołdawskie, ze swoją bogatą historią, unikalnymi szczepami i dynamicznie rozwijającym się sektorem winiarskim, zasługują na to, by pojawiać się na naszych stołach. Ich różnorodność, jakość i dostępność czynią je atrakcyjnym wyborem dla tych, którzy szukają nowych smakowych doświadczeń. Pozwalają na podróż przez bogate terroir i kulturę winiarską.

Odkryj wino mołdawskie.

W Mołdawii winogrona zbierane są ręcznie. Do produkcji wykorzystuje się tradycyjne techniki (fot. depositphotos).

Współczesne winiarstwo w Mołdawii to idealne połączenie tradycyjnych metod z nowoczesnymi technologiami. Używanie dębowych beczek z lokalnych i francuskich dębów do starzenia win jest przykładem, jak tradycyjne techniki są dopasowywane do wymogów nowoczesnego rynku, zwiększając złożoność i głębię smaku win. Jednocześnie, inwestycje w najnowsze technologie fermentacji czy filtracji pozwalają mołdawskim winiarzom precyzyjnie kontrolować każdy etap produkcji.

Mołdawskie wina zdobywają coraz większe uznanie na międzynarodowej arenie, wygrywając nagrody i wyróżnienia na prestiżowych konkursach winiarskich. Wzrost zainteresowania etykietami z Mołdawii przyczynia się również do rozwoju enoturystyki, przyciągając do kraju miłośników wina z całego świata.

Odkryj wino mołdawskie.

Wina mołdawskie cieszą się dużą popularnością ze względu na dobrą jakość (fot. depositphotos).

Jednak wina mołdawskie to przede wszystkim wysoka jakość w przystępnej cenie. Sklepy specjalistyczne oferują nam już szeroki wybór win, ale etykiety z Mołdawii pojawiają się również w marketach i dyskontach. Oprócz win wytrawnych czerwonych i białych dostępne bywają też wina musujące oraz słodkie. Do tych ostatnich zaliczają się wina lodowe, które potrafią być wybitne i jedne z najlepszych na świecie – zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę ich stosunek ceny do jakości.

Wina mołdawskie bez żadnych kompleksów dorównują jakością winom francuskim, hiszpańskim i włoskim. Różnica jest taka, że są często tańsze, co dla konsumentów jest wielkim plusem. Warto więc poznać nieco bliżej ten region winiarski i spróbować, co ma do zaoferowania. A będzie w czym wybierać!

Podziemne winnice Mołdawii

Wyobraź sobie kilometrowe, kręte korytarze wykute w wapieniu, gdzie wśród półmroku skrywają się miliony butelek pysznego wina… To nie sen, to mołdawska rzeczywistość!

Mileștii Mici, z jej ponad 200 kilometrami podziemnych tuneli, uznawana jest za największą winnicę świata. Ale co czyni ją tak wyjątkową? Przede wszystkim to nie tylko winnica, ale żyjące muzeum wina. Chłodne, stabilne temperatury i odpowiednia wilgotność tworzą idealne warunki do dojrzewania win, które leżakują tu przez lata, a nawet dekady.

Odkryj wino mołdawskie.

Piwnice podziemne w Mileștii Mici (fot. depositphotos).

Każda wizyta w mołdawskich podziemnych winnicach to nie tylko okazja do degustacji wyśmienitych win, ale i do przeżycia niezapomnianej przygody. Często goście mają okazję uczestniczyć w winobraniach, festiwalach wina i innych imprezach, które celebrują kulturę winiarską tego regionu. To idealne połączenie dla tych, którzy kochają wino, historię i chcą doświadczyć czegoś wyjątkowego.

Odkryj wino mołdawskie.

Piwnie z dojrzewającym winem w Kiszyniowie (fot. depositphotos).

Wino mołdawskie zasługuje na naszą uwagę. Jego bogactwo smaków i aromatów, połączone z przystępną ceną, sprawiają, że jest to doskonały wybór dla każdego, kto pragnie poszerzyć swoje „winne” horyzonty. Nie wahaj się, gdy na półce zobaczysz wino z Mołdawii. Odwagi! Sprawdź, co znajdziesz w środku.

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.