• pieczone udka w marynacie miodowo-piwnej
2024-05-24

Udka pieczone w ciemnym piwie i miodzie

  • 4 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • 80 minut
  • na piwie

To danie jest tak proste! Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego, a resztę zrobi za Ciebie piekarnik. A smak? Obłędny!

SKŁADNIKI
  • 4

    udka z kurczaka

  • 1

    butelka piwa typu stout

  • 2

    łyżki miodu

  • 1

    łyżka musztardy dijon

  • 1

    łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 4

    ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce dokładnie połączyć piwo, miód, musztardę, mąkę kukurydzianą oraz przeciśnięty czosnek. Mieszankę przelać do naczynia żaroodpornego.
  2. Udka osuszyć i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Włożyć do marynaty piwnej skórką do dołu. Odstawić na 30-60 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C, po czym wstawić do niego kurczaka i piec ok. 40 minut. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 40 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.