2024-05-24
Udka pieczone w ciemnym piwie i miodzie
To danie jest tak proste! Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego, a resztę zrobi za Ciebie piekarnik. A smak? Obłędny!
SKŁADNIKI
-
4
udka z kurczaka
-
1
butelka piwa typu stout
-
2
łyżki miodu
-
1
łyżka musztardy dijon
-
1
łyżeczka mąki kukurydzianej
-
4
ząbki czosnku
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- W misce dokładnie połączyć piwo, miód, musztardę, mąkę kukurydzianą oraz przeciśnięty czosnek. Mieszankę przelać do naczynia żaroodpornego.
- Udka osuszyć i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Włożyć do marynaty piwnej skórką do dołu. Odstawić na 30-60 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C, po czym wstawić do niego kurczaka i piec ok. 40 minut. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 40 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy