Inspiracje
Tradycyjne smażenie vs technologia AirFry. Dlaczego warto zmienić nawyki kulinarne?
Od chrupiących złocistych frytek, przez panierowanego kurczaka po warzywa w tempurze – smażone jedzenie dla wielu to prawdziwa przyjemność, choć bardzo grzeszna. I o tym wiemy już wszyscy. Tradycyjne smażenie wiąże z dużą ilością tłuszczu i nadmiernymi kaloriami, już nie wspominając o uciążliwym zapachu w kuchni.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie. Liczymy kalorie i każdą kroplę oleju, by jak najlepiej zadbać o własne ciało i cieszyć się dobrą formą przez lata. Dla wielu jednak zmiana nawyków kulinarnych oznacza jedno. Trzeba na zawsze pożegnać się ze smakiem ulubionych dań i przekąsek smażonych na tłuszczu. Czy rzeczywiście musi tak być? Nie! A z ratunkiem przybywa technologia Air Fry!
Dlaczego tak uwielbiamy smażone jedzenie?
Integralną częścią doświadczenia kulinarnego poza smakiem i aromatem jest… dźwięk. Liczne badania dowiodły, że gdy słyszymy chrupanie, oceniamy jedzenie jako bardziej przyjemne.
Wszystko zaczęło się około 1 lub 2 milionów lat temu, gdy prakrewni zaczęli używać ognia do gotowania. Otworzyło im to drzwi do świata żywności bogatej w energię i „nienaturalnych” chrupiących potraw. Tę chrupkość właśnie nasz mózg odbierał jako cechę świeżego, zdatnego do spożycia jedzenia. Nawyki te postrzegamy jako bardzo głęboko zakorzeniony instynkt, który wciąż skłania nas do poszukiwania chrupiącego jedzenia.
Dziś na ogół nie rumienimy naszych potraw na ognisku, a w tłuszczu, co nie sprzyja naszemu zdrowiu. Choć smażone jedzenie jest często soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a także szybkie w przygotowaniu, trzeba pamiętać o dwóch największych minusach:
- Wysoka kaloryczność – tłuszcz w dużych ilościach negatywnie wpływa na zdrowie, zwiększając ryzyko chorób serca, nadwagi i otyłości.
- Ryzyko nowotworów – przegrzany tłuszcz może wydzielać szkodliwe związki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Akroleina, akrylamid i inne substancje powstające podczas smażenia mogą być rakotwórcze.
Czy jednak istnieje sposób, aby cieszyć się ulubionymi potrawami w zdrowszej wersji?
Technologia Air Fry
Wyobraź sobie, że możesz delektować się chrupiącymi frytkami i soczystym kurczakiem bez wyrzutów sumienia. Brzmi nierealnie? A jednak! Nowoczesna technologia Air Fry wkracza do naszych kuchni, oferując zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego smażenia. Mniej tłuszczu, mniej kalorii i wciąż pysznie! To idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną dbać o zdrowie, nie rezygnując z ulubionych smaków.
Technologia Air Fry wykorzystuje gorące powietrze do przyrządzania potraw, redukując ilość używanego tłuszczu nawet o 80%.
Zalety technologii Air Fry:
- Redukcja zawartości tłuszczu – dzięki cyrkulacji gorącego powietrza potrawy są równomiernie smażone, a dodatkowy tłuszcz nie jest potrzebny.
- Mniej kalorii w potrawach – zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego smażenia.
- Łatwość i szybkość przygotowania potraw – urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a potrawy są gotowe w krótszym czasie w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem.
- Soczyste mięsa – warto szukać sprzętów wyposażonych w technologię delikatnej pary, która pomaga gorącemu powietrzu przewodzić więcej ciepła i bardziej równomiernie je rozprowadza. Potrawy są nie tylko lepiej dopieczone, ale również bardziej soczyste.
- Łatwość utrzymania czystości – wiele urządzeń wykorzystujących technologię Air Fry posiada wyjmowane części, które można myć w zmywarce.
- Wielofunkcyjność – urządzenia posiadają często dodatkowe funkcje, takie jak grillowanie, suszenie, pieczenie ciast, co czyni je wszechstronnymi urządzeniami w kuchni.
Dla niektórych wadą jest koszt zakupu urządzenia. Jednak inwestycja może zwrócić się szybko dzięki oszczędności energii. Sprzęty oparte na technologii Air Fry nagrzewają się dużo szybciej w porównaniu do piekarnika lub płyty kuchennej, a także zużywają średnio 50-70% mniej prądu.
Choć tradycyjne smażenie może wydawać się nie do zastąpienia pod względem smaku i chrupkości, beztłuszczowe frytkownice także oferują satysfakcjonujące rezultaty. Potrawy są lżejsze, a ich tekstura może być równie chrupiąca jak tych rumienionych na patelni.
Dlaczego warto zmienić nawyki żywieniowe z technologią Air Fry?
Redukcja tłuszczu i kalorii wpływa korzystnie na zdrowie i sylwetkę. Smażenie z Air Fry to mniejsze ryzyko chorób serca i otyłości. Co więcej, zdrowsze jedzenie to więcej energii i lepsze samopoczucie każdego dnia.
Poza tym do korzyści trzeba dodać jeszcze oszczędność czasu. Po pierwsze, urządzenia szybko się nagrzewają i są gotowe do użycia praktycznie po włączeniu. Po drugie, mniej czasu spędzamy na sprzątaniu. Każdy, kto choć raz próbował doczyścić tłustą patelnię lub kuchenkę, z pewnością doceni tę zaletę.
Dużo ludzi pokochało takie gotowanie. Widać to przede wszystkim po liczbie przepisów dedykowanych urządzeniom w technologii Air Fry, których ciągle przybywa. Na pewno nie zostaniecie bez inspiracji.
Zmiana nawyków kulinarnych z technologią Air Fry wcale nie jest trudna i wymagająca. W tym przypadku zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków. Wciąż jemy smacznie, chrupiąco, ale nie kosztem naszego zdrowia. To już nie jest grzeszna, a czysta przyjemność 😉
Technologia Air Fry to zdrowsza, wygodniejsza i bardziej ekonomiczna alternatywa dla tradycyjnego smażenia. Smak i tekstura nie różni się zbytnio, ale korzyści zdrowotne są ogromne. Z tego właśnie powodu warto rozważyć zmianę kulinarnych nawyków i wypróbować smażenie gorącym powietrzem w codziennym gotowaniu. Zdrowsze posiłki, pyszne jedzenie, oszczędność czasu i pieniędzy… Czego chcieć więcej?
FRYTKOWNICA BEZTŁUSZCZOWA PANASONIC AIR FRYER NF-CC600
To wielofunkcyjne urządzenie pozwoli Ci przyrządzić niemalże wszystko, od chrupiących przekąsek po dania główne i słodkie desery. A co najważniejsze, zrobi to, dbając o Twoje zdrowie. Dzięki nowoczesnej technologii przepływu powietrza 360º, Panasonic Air Fryer NF-CC600 pozwala na przygotowywanie potraw z minimalną ilością tłuszczu.
Frytkownica ma wbudowanych aż 11 programów, które możemy dowolnie modyfikować, skracając lub wydłużając czas w zależności od potrzeb. Wyposażona jest też w technologię delikatnej pary, dzięki której dania są nie tylko chrupiące z zewnątrz, ale i soczyste w środku.
Więcej o urządzeniu przeczytasz tutaj: Czy wiesz, że we frytkownicy przygotujesz nie tylko frytki? Zobacz, co naprawdę potrafi Panasonic Air Fryer!
Tomasz Lipiński