2024-09-11
Tequila lime pozole, czyli zupa po meksykańsku
Szukasz zupy, która ma pazur? Ta pikantna propozycja z kurczakiem i tequilą podkręci każdy obiad! Ostrość i cytrusowa świeżość w jednym garnku – idealna kombinacja na chłodne wieczory.
SKŁADNIKI
-
700
g piersi lub udek kurczaka
-
2
łyżeczki oregano
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
2
łyżeczki granulowanego czosnku
-
0.5
dużej cebuli
-
2
puszki kukurydzy (po 400 g)
-
1
łyżeczka słodkiej papryki
-
0.5
łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
-
1
l bulionu drobiowego
-
2
łyżeczki płatków papryki chili
-
2
łyżeczki ostrego sosu chili
-
2
łyżeczki soku z limonki
-
60
ml złotej tequili
-
2
duże czerwone papryki
-
2
awokado
-
sól
-
świeża kolendra do podania
-
chipsy tortilla do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czerwoną paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, po czym wrzucić mięso i oprószyć je połową oregano. Obsmażać około 5 minut na dużym ogniu. Kurczaka przełożyć na talerz.
- Pod garnkiem zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz resztę oregano. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.
- Do składników w garnku dołożyć pokrojoną paprykę, kukurydzę, słodką paprykę, pieprz cayenne, bulion, płatki chili, ostry sos, sok z limonki oraz tequilę. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Podsmażonego kurczaka wrzucić do zupy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na końcu doprawić do smaku solą.
- Zupę przelać do talerzy. Podawać posypaną kolendrą z kawałkami awokado oraz chipsami.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy