• kruche ciasto z czarnymi porzeczkami
2024-05-21

Tarta rustykalna z czarną porzeczką i wódką cytrynową

  • 10 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 35-40 minut
  • z wódką

Połączenie kruchego ciasta i słodko-cierpkiego nadzienia jest po prostu boskie! Musisz tego spróbować.

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 180

    g mąki pszennej

  • 1.5

    łyżki cukru pudru

  • 1

    szczypta soli

  • 90

    g mocno schłodzonego masła

  • 60

    ml zimnej wody

  • Nadzienie:

  • 400

    g czarnej porzeczki

  • 1

    łyżeczka skórki starej z cytryny

  • 40

    ml wódki cytrynowej

  • 1

    łyżka mąki ziemniaczanej

  • 70

    g cukru pudru

  • Dodatkowo:

  • 1

    jajko

  • 1

    łyżka kaszy manny lub mąki migdałowej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i rozdrobnić. Następnie wlać wodę i całość energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Przygotować nadzienie: owoce opłukać i dobrze osuszyć, po czym przełożyć do miski i połączyć ze skórką cytrynową, wódką, cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 4 mm, po czym przełożyć na blachę i oprószyć mąką migdałową lub kaszą manną, pozostawiając 2-3 cm wolnego miejsca wokół krawędzi.
  5. Na mące lub kaszy ułożyć owoce. Brzegi ciasta zawinąć do środka, delikatnie naciągając je na nadzienie.
  6. Jajko rozkłócić i posmarować nim zawinięte brzegi ciasta. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 minut na złoty kolor. Przed podaniem ostudzić na kratce kuchennej. Ciasto można podawać posypane świeżymi owocami i cukrem pudrem.

Sprawdź też ten przepis! Letnia tarta z rabarbarem i truskawkami

(fot. depositphotos)





  • Tarta ta również świetnie smakuje z jeżynami.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.