2024-05-21
Tarta rustykalna z czarną porzeczką i wódką cytrynową
Połączenie kruchego ciasta i słodko-cierpkiego nadzienia jest po prostu boskie! Musisz tego spróbować.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 180
g mąki pszennej
- 1.5
łyżki cukru pudru
- 1
szczypta soli
- 90
g mocno schłodzonego masła
- 60
ml zimnej wody
Nadzienie:
- 400
g czarnej porzeczki
- 1
łyżeczka skórki starej z cytryny
- 40
ml wódki cytrynowej
- 1
łyżka mąki ziemniaczanej
- 70
g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1
jajko
- 1
łyżka kaszy manny lub mąki migdałowej
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i rozdrobnić. Następnie wlać wodę i całość energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Przygotować nadzienie: owoce opłukać i dobrze osuszyć, po czym przełożyć do miski i połączyć ze skórką cytrynową, wódką, cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 4 mm, po czym przełożyć na blachę i oprószyć mąką migdałową lub kaszą manną, pozostawiając 2-3 cm wolnego miejsca wokół krawędzi.
- Na mące lub kaszy ułożyć owoce. Brzegi ciasta zawinąć do środka, delikatnie naciągając je na nadzienie.
- Jajko rozkłócić i posmarować nim zawinięte brzegi ciasta. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 minut na złoty kolor. Przed podaniem ostudzić na kratce kuchennej. Ciasto można podawać posypane świeżymi owocami i cukrem pudrem.
Sprawdź też ten przepis! Letnia tarta z rabarbarem i truskawkami
(fot. depositphotos)
- Tarta ta również świetnie smakuje z jeżynami.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy