2022-12-01
Tarta cytrynowa z likierem
Bardzo prosta tarta, która zdolności cukierniczych nie wymaga. A efekt? Bardzo cytrynowy!
SKŁADNIKI
-
200
g herbatników maślanych lub korzennych
-
50
g masła
-
2
cytryny
-
2
jajka
-
1
żółtko
-
300
g słodkiego skondensowanego mleka
-
70
ml likieru cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
- Ciastka połamać i wrzucić do malaksera, po czym wlać rozpuszczone masło. Składniki rozdrobnić – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Formę na tartę o średnicy ok. 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, po czym wyłożyć masę ciasteczkową. Wylepić nią dno oraz bok formy. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
- Cytryny sparzyć wrzącą wodą, po czym zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
- Jajka wbić do miski. Dodać żółtko i miksować ok. 5 minut. Następnie dołożyć sok i skórę z cytryny, likier oraz mleko skondensowane. Składniki ucierać ok. 3 minut.
- Masę cytrynową przelać na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównać. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem tartę należy dobrze ostudzić. Można podawać posypaną cukrem pudrem i udekorowaną plasterkami cytryny.
Sprawdź też! Limoncello. Eksplozja orzeźwiających cytrusowych smaków
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy