2024-12-18
Stromboli z salami
Oto jeden najlepszych dodatków do piwa oraz… wina, czyli zwijana włoska pizza. W tajemnicy powiemy Wam, że w gronie przyjaciół smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- 1
opakowanie ciasta na pizzę
- 200
ml passaty pomidorowej
- 200
g salami w plasterkach
- 2
kulki sera mozzarella
- 5
łyżek oliwy z oliwek
- 1
łyżeczka suszonej bazylii
- 1
łyżeczka suszonego oregano
- 100
g czarnych oliwek
- 100
g startego parmezanu
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mozzarellę oraz oliwki osączyć z zalewy, po czym pokroić w plasterki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielić pergaminem. Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC.
- Ciasto rozwinąć na stolnicy oprószonej mąką i lekko rozwałkować. Placek posmarować passatą i oprószyć bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
- Na cieście równomiernie rozłożyć plasterki salami oraz mozzarelli. Skropić 2 łyżkami oliwy. Wierzch posypać oliwkami.
- Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym przełożyć na blachę. Wierzch stromboli posmarować pozostałą oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem. Piec ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
- Stromboli to popularna we Włoszech zawijana pizza. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami, a zamiast passaty wykorzystać zielone pesto. Podawać na ciepło skropioną oliwą smakową.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy