2023-08-02
Stromboli z salami
Oto jeden najlepszych dodatków do piwa oraz… wina, czyli zwijana włoska pizza. W tajemnicy powiemy Wam, że w gronie przyjaciół smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
-
1
opakowanie ciasta na pizzę
-
200
ml passaty pomidorowej
-
200
g salami w plasterkach
-
2
kulki sera mozzarella
-
5
łyżek oliwy z oliwek
-
1
łyżeczka suszonej bazylii
-
1
łyżeczka suszonego oregano
-
100
g czarnych oliwek
-
100
g startego parmezanu
-
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mozzarellę i oliwki osączyć z zalewy, po czym pokroić w plasterki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielić pergaminem. Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC.
- Ciasto rozwinąć na stolnicy oprószonej mąką i lekko rozwałkować. Placek posmarować passatą i oprószyć bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
- Na cieście równomiernie rozłożyć plasterki salami oraz mozzarelli. Skropić 2 łyżkami oliwy. Wierzch posypać oliwkami.
- Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym przełożyć na blachę. Wierzch stromboli posmarować pozostałą oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem. Piec ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
- Stromboli to popularna we Włoszech zawijana pizza. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami, a zamiast passaty wykorzystać zielone pesto. Podawać na ciepło skropioną oliwą smakową.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy