2023-01-26
Steki z karkówki
Można je przygotowywać przez cały rok – zimą w piekarniku, a latem na przyjemnie skwierczącym ruszcie. Za smak odpowiada aromatyczna glazura na whisky.
SKŁADNIKI
-
1
kg chudej karkówki wieprzowej
-
1
opakowanie przyprawy do grilla
-
100
ml whisky
-
100
ml pikantnego keczupu
-
100
g cukru trzcinowego
-
3
ząbki czosnku
-
1
szalotka
-
1
papryczka chili
-
50
ml oliwy z oliwek
-
100
ml octu balsamicznego
-
1
łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
- Karkówkę pokroić w steki o grubości ok. 1,5 cm, po czym natrzeć przyprawą do grilla i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Papryczkę chili i cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Smażyć przez 2 minuty.
- Do składników na patelni wsypać cukier trzcinowy i podsmażać, aż się skarmelizuje. Następnie dołożyć ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Gotować na dużym ogniu ok. 5 minut, po czym dodać keczup i whisky. Całość dusić, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
- Steki z karkówki włożyć do przygotowanej glazury z whisky i wstawić do lodówki na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Mięso wyjąć z glazury i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni (np. grillowej). Smażyć po 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch steków posmarować glazurą whisky i piec ok. 5 minut. Po tym czasie mięso odwrócić na drugą stronę, posmarować glazurą i piec przez kolejne 5 minut.
- W sezonie letnim steki można też przygotować na ruszcie – należy je grillować ok. 20 minut na tacce, odwracając je co jakiś czas i smarując glazurą whisky.
Sprawdź też! 8 pomysłów na sos do mięs z grilla
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy