2024-07-03
Steki wieprzowe marynowane w bourbonie i coli
Whiskey amerykańska z colą to nie tylko prosty drinki. Ten duet również sprawi, że Twoje kotlety schabowe będą soczyste i delikatne.
SKŁADNIKI
-
4
kotlety schabowe z kością
-
0.5
szklanki bourbona
-
2
szklanki coca-coli
-
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kotlety umieścić w misce, po czym zalać colą wymieszaną z bourbonem. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, by mięso się zamarynowało.
- Kotlety wyjąć z marynaty i oprószyć ze wszystkich stron solą. Mięso ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (warto ją wcześniej posmarować niewielką ilością tłuszczu).
- Steki wieprzowe smażyć po 5-7 minut z każdej strony. Przed podaniem upewnić się, że mięso jest dobrze dopieczone w środku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy