• steki wieprzowe
2024-07-03

Steki wieprzowe marynowane w bourbonie i coli

  • 4 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • na bourbonie

Whiskey amerykańska z colą to nie tylko prosty drinki. Ten duet również sprawi, że Twoje kotlety schabowe będą soczyste i delikatne.

SKŁADNIKI
  • 4

    kotlety schabowe z kością

  • 0.5

    szklanki bourbona

  • 2

    szklanki coca-coli

  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kotlety umieścić w misce, po czym zalać colą wymieszaną z bourbonem. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, by mięso się zamarynowało.
  2. Kotlety wyjąć z marynaty i oprószyć ze wszystkich stron solą. Mięso ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (warto ją wcześniej posmarować niewielką ilością tłuszczu).
  3. Steki wieprzowe smażyć po 5-7 minut z każdej strony. Przed podaniem upewnić się, że mięso jest dobrze dopieczone w środku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon, grill




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.