2025-02-11
Steki T-bone z rozmarynem i ginem
Smażony stek z kością, pieczony na żeliwnej patelni z czosnkiem, masłem, świeżym rozmarynem i… nutą ginu.
SKŁADNIKI
-
2
steki T-bone o grubości ok. 2,5 cm
-
2
gałązki świeżego rozmarynu
-
2
gałązki świeżego tymianku
-
4
łyżki masła
-
3
ząbki czosnku
-
60
ml ginu
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Steki wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Obficie oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 210°C.
- Na żeliwnej patelni (może być grillowa) rozpuścić masło, po czym wyłożyć steki i smażyć po 1 minucie z każdej strony.
- Na patelnię wrzucić ząbki czosnku oraz świeży rozmaryn i tymianek. Steki podlać ginem i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut. Czas pieczenia w zależności od preferencji wysmażenia:
- rare (krwisty): 4 minuty
- medium rare (średnio krwisty): 4-5 minut
- medium (średnio wysmażony): 6-7 minut
- well (dobrze wysmażony): 7-8 minut
Czytaj także: 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów
(fot. depostitphotos)
- Pamiętaj, że grubość steku wpływa na czas pieczenia – im grubszy stek, tym dłużej będzie się piec.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy