2022-07-12
Steki piwne
Piwo na grillu nie tylko skutecznie ugasi pragnienie. Ten złocisty napój z pianką sprawia też, że steki smakują wspaniale jak nigdy dotąd.
SKŁADNIKI
-
4
steki wołowe z polędwicy (po ok. 200 g)
-
2
ząbki czosnku
-
250
ml jasnego piwa
-
1
łyżka oleju
-
2
łyżki cukru trzcinowego
-
1
łyżeczka soli
-
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z piwem. Dodać olej, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
- Steki opłukać, osuszyć i zanurzyć w marynacie piwnej. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Mięso wyjąć z zalewy i oprószyć z dwóch stron pieprzem. Steki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie po 4-5 minut z każdej strony, smarując je co jakiś czas marynatą.
Sprawdź też! 10 pysznych i łatwych przepisów z piwem, które musisz poznać!
- Do marynaty warto wlać też 1 kieliszek rumu – to zdecydowanie wzmocni smak oraz aromat mięsa. Zamiast zwykłej soli można użyć soli czosnkowej.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy