2024-06-24
Stek w marynacie sojowej na bourbonie
Wyrazisty sos sojowy i lekko słodki bourbon dodają stekom smaku oraz elegancji. Spróbuj! Smakują jak w najlepszej restauracji!
SKŁADNIKI
-
2
steki wołowe, np. z polędwicy lub rostbefu (po 200 g)
-
0.5
szklanki sosu sojowego
-
0.5
szklanki bourbona
-
2
łyżki brązowego cukru
-
60
ml oliwy z oliwek + do smażenia
-
4
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka soli
-
0.5
łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Sos sojowym połączyć z bourbonem, brązowym cukrem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Steki zalać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (nie marynować dłużej niż 8 godzin).
- Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i posmarować cienką warstwą tłuszczu. Wyłożyć steki i smaży przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Gotowe steki odłożyć na talerz, szczelnie przykryć i odstawić na 10 minut. Steki podawać pokrojone z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami lub sałatką.
Sprawdź też! 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy