• Steki marynowane w bourbonie
2024-06-24

Stek w marynacie sojowej na bourbonie

  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na bourbonie

Wyrazisty sos sojowy i lekko słodki bourbon dodają stekom smaku oraz elegancji. Spróbuj! Smakują jak w najlepszej restauracji!

SKŁADNIKI
  • 2

    steki wołowe, np. z polędwicy lub rostbefu (po 200 g)

  • 0.5

    szklanki sosu sojowego

  • 0.5

    szklanki bourbona

  • 2

    łyżki brązowego cukru

  • 60

    ml oliwy z oliwek + do smażenia

  • 4

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżeczka soli

  • 0.5

    łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos sojowym połączyć z bourbonem, brązowym cukrem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Steki zalać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (nie marynować dłużej niż 8 godzin).
  3. Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i posmarować cienką warstwą tłuszczu. Wyłożyć steki i smaży przez 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Gotowe steki odłożyć na talerz, szczelnie przykryć i odstawić na 10 minut. Steki podawać pokrojone z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami lub sałatką.

Sprawdź też! 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.