2024-07-12
Sorbet truskawkowy z wódką
Dla tych, którzy potrzebują trochę owocowego orzeźwienia z charakterem! Pyszny sorbet ze słodkich truskawek.
SKŁADNIKI
-
500
g truskawek
-
3
łyżki soku z cytryny
-
60
ml wódki
-
150
g cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki umyć, osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić, przełożyć do miski i
zasypać cukrem. Odstawić na 5 minut. - Do truskawek dodać wódkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować na gładki mus.
- Mus przetrzeć przez sitko z małymi oczkami, a następnie przelać do metalowej miski i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny – raz na godzinę mus wyjąć z zamrażalnika i przemieszać widelcem, aby powstały kryształki lodu.
- Sorbet serwować w szklankach. Można udekorować listkami mięty i świeżymi owocami.
- Do przygotowania sorbetu można użyć zarówno czystej wódki, jak i smakowej (np. waniliowej). Dobrym dodatkiem będzie również rum.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy