• wątróbki w sosie
2025-01-20

Smażone wątróbki w sosie na winie

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na winie

Czy wątróbka może mieć eleganckie oblicze? A jakże! W tym prostym winnym sosie nabiera wykwintności.

SKŁADNIKI
  • 500

    g wątróbek drobiowych

  • 1

    średnia cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 150

    ml wytrawnego czerwonego wina

  • 100

    ml bulionu drobiowego

  • 2

    łyżki masła klarowanego

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 1

    łyżeczka mąki pszennej

  • 1

    łyżeczka cukru (opcjonalnie, dla złamania kwasowości wina)

  • sól i pieprz

  • świeża natka pietruszki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wątróbkę starannie oczyścić, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą i wrzucić wątróbki. Mocno je zrumienić ze wszystkich stron na średnim ogniu. Gdy będą gotowe, przełożyć na talerz.
  3. Posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu po smażeniu wątróbki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  4. Czosnek z cebulą oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlać wino, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 5 minut.
  5. Do sosu wrzucić usmażone wątróbki i całość dusić na małym ogniu przez 5-10 minut. Na końcu całość doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Danie można podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Najlepsze czerwone wino do gotowania. Nasze TOP 10!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Pesto i winoPinot noir

To jedno z lżejszych win czerwonych, o niskiej taniczności i umiarkowanej kwasowości. Dzięki temu nie przytłoczy delikatnej konsystencji wątróbki.

Co więcej, niektóre pinot noir, szczególnie te z Burgundii lub Nowej Zelandii, mają delikatne nuty ziemiste i przyprawowe. Te aromaty doskonale uzupełnią smak naszego dania.

Dowiedz się więcej! Pinot noir – odkryj jego wyjątkowy charakter i smak




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.