• Smażony ser w cieście piwnym
2023-09-26

Smażone serowe kąski w piwnym cieście

  • 4 porcje
  • 25 minut

Świetna przekąska na mecz lub spotkanie w większym gronie.

SKŁADNIKI
  • 450

    g sera typu biały cheddar

  • 1

    łyżeczka cebuli granulowanej

  • 1

    łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1

    szklanka mąki pszennej + 2 łyżki do sera

  • 1

    łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1

    jajko

  • 1

    łyżeczka musztardy

  • 150

    ml piwa jasnego typu lager

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 0.5

    łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. 1 szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem. Cheddar pokroić na niewielkie kawałki.
  2. Jajko starannie rozkłócić z musztardą i dodać do sypkich składników. Następnie stopniowo dodawać piwo, stale mieszając, aż całość się połączy.
  3. W rondelku dobrze rozgrzać olej. Kawałki sera wymieszać z pozostałą mąką, po czym kolejno, trzymając je za pomocą szczypiec, zanurzać w cieście piwnym i wrzucić do gorącego tłuszczu. Smażyć przez 1-2 minuty, aż ciasto się ładnie zrumieni.
  4. Na końcu kąski wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym dipem.

Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.