2023-01-26
Śliwki w boczku
Chyba trudno wyobrazić sobie prostszą w przygotowaniu przekąskę. Dla aromatu i smaku suszone śliwki namoczyliśmy w śliwowicy.
SKŁADNIKI
-
15
plasterków wędzonego boczku
-
150
ml śliwowicy
-
15
suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki zalać śliwowicą i moczyć 1 godzinę, po czym osączyć z alkoholu.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
- Każdą śliwkę ułożyć na plasterku wędzonego boczku i zwinąć w roladkę. Całość spiąć wykałaczką.
- Śliwki ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż boczek się ładnie zrumieni.
Sprawdź też! Daktyle z kozim serem w glazurze
- Śliwki można też zalać 1/2 szklanki sosu sojowego i moczyć ok. 5 minut. Dzięki temu owoce zyskają lekko słonawy posmak.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy