2022-06-09
Sangria – tradycyjny hiszpański poncz
Poncz na czerwonym winie ze świeżymi owocami i dodatkiem brandy lub sherry. Przepis prosto z Półwyspu Iberyjskiego.
SKŁADNIKI
- 1.5
l czerwonego wina wytrawnego
- 200
ml brandy lub sherry
- 2
jabłka
- 2
pomarańcze
- 2
brzoskwinie
- 1
cytryna
- 500
ml soku pomarańczowego
- 4
łyżki cukru
- 650
ml pomarańczowego napoju gazowanego (np. Fanty)
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku zagotować 120 ml wody, po czym wsypać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
- Wszystkie owoce starannie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jabłka przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Brzoskwinie przekroić i usunąć skórkę, po czym razem z jabłkami pociąć w kostkę. Pomarańcze i cytrynę pokroić w plasterki lub półplasterki.
- Do dużego naczynia (garnka lub miski) wrzucić wszystkie owoce. Wlać sok pomarańczowy, rozpuszczony cukier oraz wino. Wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Po tym czasie do ponczu wlać brandy lub sherry oraz pomarańczowy napój gazowany. Sangrię przelać do dzbanka i dopełnić kostkami lodu.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy