• Sangria - hiszpański poncz
2022-06-09

Sangria – tradycyjny hiszpański poncz

  • 8 porcji
  • 20 minut

Poncz na czerwonym winie ze świeżymi owocami i dodatkiem brandy lub sherry. Przepis prosto z Półwyspu Iberyjskiego.

SKŁADNIKI
  • 1.5

    l czerwonego wina wytrawnego

  • 200

    ml brandy lub sherry

  • 2

    jabłka

  • 2

    pomarańcze

  • 2

    brzoskwinie

  • 1

    cytryna

  • 500

    ml soku pomarańczowego

  • 4

    łyżki cukru

  • 650

    ml pomarańczowego napoju gazowanego (np. Fanty)

  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku zagotować 120 ml wody, po czym wsypać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Wszystkie owoce starannie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jabłka przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Brzoskwinie przekroić i usunąć skórkę, po czym razem z jabłkami pociąć w kostkę. Pomarańcze i cytrynę pokroić w plasterki lub półplasterki.
  3. Do dużego naczynia (garnka lub miski) wrzucić wszystkie owoce. Wlać sok pomarańczowy, rozpuszczony cukier oraz wino. Wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  4. Po tym czasie do ponczu wlać brandy lub sherry oraz pomarańczowy napój gazowany. Sangrię przelać do dzbanka i dopełnić kostkami lodu.





Tagi drinki, poncz, wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.