2022-06-09
Sangria – tradycyjny hiszpański poncz
Poncz na czerwonym winie ze świeżymi owocami i dodatkiem brandy lub sherry. Przepis prosto z Półwyspu Iberyjskiego.
SKŁADNIKI
- 1.5l czerwonego wina wytrawnego 
- 200ml brandy lub sherry 
- 2jabłka 
- 2pomarańcze 
- 2brzoskwinie 
- 1cytryna 
- 500ml soku pomarańczowego 
- 4łyżki cukru 
- 650ml pomarańczowego napoju gazowanego (np. Fanty) 
- kostki lodu 
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku zagotować 120 ml wody, po czym wsypać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
- Wszystkie owoce starannie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jabłka przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Brzoskwinie przekroić i usunąć skórkę, po czym razem z jabłkami pociąć w kostkę. Pomarańcze i cytrynę pokroić w plasterki lub półplasterki.
- Do dużego naczynia (garnka lub miski) wrzucić wszystkie owoce. Wlać sok pomarańczowy, rozpuszczony cukier oraz wino. Wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Po tym czasie do ponczu wlać brandy lub sherry oraz pomarańczowy napój gazowany. Sangrię przelać do dzbanka i dopełnić kostkami lodu.
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy











 
            