2023-02-02
Sabayon – zabaglione na szampanie
Gęsty, puszysty i kremowy – deser idealny. Rozpieszczajcie się!
SKŁADNIKI
-
4
żółtka
-
40
g cukru
-
120
ml wytrawnego szampana
-
owoce do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku zagotować wodę. Żółtka i cukier przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić na naczyniu z wrzątkiem (miska nie powinna dotykać wody).
- Składniki ubijać w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta.
- Cały czas ubijając, bardzo powoli wlewać szampan – ucierać ok. 10 minut, aż krem zrobi się puszysty.
- Sabayon przełożyć do szklanek lub pucharków. Ozdobić według uznania, np. sezonowymi owocami lub czereśnią koktajlową oraz listkami mięty.
Sprawdź też! Został Ci otwarty szampan po imprezie? Oto 6 sposobów, jak go wykorzystać!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy