• Włoski deser na szampanie
2023-02-02

Sabayon – zabaglione na szampanie

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na szampanie

Gęsty, puszysty i kremowy – deser idealny. Rozpieszczajcie się!

SKŁADNIKI
  • 4

    żółtka

  • 40

    g cukru

  • 120

    ml wytrawnego szampana

  • owoce do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku zagotować wodę. Żółtka i cukier przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić na naczyniu z wrzątkiem (miska nie powinna dotykać wody).
  2. Składniki ubijać w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta.
  3. Cały czas ubijając, bardzo powoli wlewać szampan – ucierać ok. 10 minut, aż krem zrobi się puszysty.
  4. Sabayon przełożyć do szklanek lub pucharków. Ozdobić według uznania, np. sezonowymi owocami lub czereśnią koktajlową oraz listkami mięty.

Sprawdź też! Został Ci otwarty szampan po imprezie? Oto 6 sposobów, jak go wykorzystać!

(fot. depositphotos)





Tagi deser, wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.