• cytryny w rumie z lawendą
2023-07-03

Rumowe cytryny z lawendą

  • 16 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na rumie

Idealny dodatek do drinków oraz deserów. Zimową porą zaś doskonale zaromatyzują rozgrzewającą herbatę.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 16
  • 1

    kg niedużych cytryn

  • 200

    ml płynnego miodu

  • 100

    ml rumu

  • 2

    łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

  • 1

    łyżeczka goździków (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, po czym osuszyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Cytrusy ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego opcjonalnie wrzucić po kilka goździków.
  2. Rum połączyć z płynnym miodem oraz lawendą, po czym mieszanką zalać cytryny w słoikach. Szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem. Cytryny są gotowe już po 3 dniach.

Sprawdź też! Falernum – słodki syrop z Barbadosu. Jak zrobić go w domu?

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,drinki ,rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.