• Tostowe zawijańce
2023-06-09

Ruloniki z chleba tostowego

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • z tequilą

Co gdy nas poniesie w kuchni wyobraźnia? Powstają właśnie takie cuda, czyli maślane tosty z cukrem pudrem, tequilą oraz sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI
  • 4

    kromki chleba tostowego

  • 1

    jajko

  • 2

    łyżki mleka

  • 2

    łyżeczki tequili

  • 1

    łyżeczka cukru w wanilią

  • masło do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • ulubiony gęsty dżem do posmarowania

  • dowolne owoce do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Z chleba odkroić skórki, po czym kromki rozwałkować na cieńsze płaty.
  2. Na środku każdej kromki rozsmarować porcję ulubionego dżemu, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegów, po czym zwinąć w rulony.
  3. Jajko rozkłócić z mlekiem z dodatkiem cukru z wanilią oraz tequilą, a następnie obtoczyć w nim zawijańce z chleba.
  4. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim ruloniki ze wszystkich stron. Tosty podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami.

Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka





  • Ruloniki świetnie smakują także z masłem orzechowym lub kremem czekoladowym. Można przygotować również samemu krem serowo-owocowy: 1 łyżkę gęstego jogurtu (np. greckiego) należy wymieszać z 2 łyżkami konfitury owocowej i 4 łyżkami białego sera.
  • Zamiast tequili można użyć ciemnego rumu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.