2022-05-31
Rigatoni alla vodka
Włoski makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku i wódki. Doskonały pomysł na spontaniczną kolację w domu.
SKŁADNIKI
-
300
g makaronu penne rigate
-
400
g passaty pomidorowej
-
250
g wędzonego boczku
-
150
g śmietany 30%
-
2
kieliszki wódki
-
2
ząbki czosnku
-
1
cebula
-
1
łyżka masła
-
starty parmezan do posypania
-
papryka chili w płatkach do smaku
-
natka pietruszki do posypania
-
sól, pieprz
-
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać, po czym zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony boczek i podsmażać, często mieszając, aż się zrumieni.
- Do składników na patelni wlać wódkę. Podgrzewać na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Następnie dodać passatę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
- W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić.
- Do sosu pomidorowego wlać 1 chochlę wody z gotowania makaronu oraz śmietanę. Wymieszać, po czym dodać płatki chili oraz makaron. Na końcu dołożyć masło oraz starty parmezan (ilość według uznania).
- Natkę pietruszki drobno posiekać i dorzucić do makaronu. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy