Inspiracje
Randka w sylwestra? Powitajcie Nowy Rok tylko we dwoje!
Huczne bale, tłoczne domówki, głośne imprezy… Co powiecie na to, by Nowy Rok przywitać w całkiem innym stylu, czyli tylko we dwoje? Wyłączcie telefony, przygotujcie playlistę swoich ulubionych kawałków i spotkajcie się w kuchni – sercu każdego domu. Ugotujcie coś dobrego, śmiejcie się i żartujcie, sącząc pyszne wino.
A gdy już wszystko będzie gotowe, usiądźcie razem do stołu – elegancko ubrani lub w ukochanych dresach (to bez znaczenia!) – i rozkoszujcie się wspólnym posiłkiem. A później? Możecie potańczyć, obejrzeć film lub po prostu pogadać. Ważne, że nic NIE MUSICIE.
Sylwester to znakomita okazja, by zorganizować randkę w domu. Zdecydowanie za rzadko właśnie w ten sposób wykorzystujemy potencjał tej magicznej nocy. A szkoda! Powitanie Nowego Roku nie musi być głośne i wiązać się z tłumem ludzi. Może być romantyczne i tylko we dwoje. Pozwólcie, że pomożemy Wam zorganizować ten wyjątkowy wieczór, by był niezapomniany.
Dobry początek. Małże duszone w kremowym sosie
Bardzo dobre rozpoczęcie wieczoru. Taka przystawka na pewno podsyci romantyczną atmosferę. Nie spieszcie się. Powoli delektujcie się tym wstępem, maczając pieczywo w aksamitnym sosie.
Składniki:
- 500 g mrożonych małży
- 2 małe szalotki
- 80 ml półwytrawnego białego wina
- 60 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz gruboziarnisty do smaku
Przygotowanie:
- Małże przesypać na sitko i odstawić do rozmrożenia. Szalotki obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle.
- Do szalotek przecisnąć przez praskę czosnek i podsmażać 1 minutę. Następnie wlać wino i śmietanę. Składniki podgrzewać przez 2-3 minuty, by większość alkoholu odparowała. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Do sosu wrzucić rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym małże. Gotować w sosie pod przykryciem ok. 5 minut na dużym ogniu. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, by równomiernie się obgotowały.
- Gotowe małże posypać posiekaną natką. Podawać z bagietką lub grzankami.
Sprawdź! Małże – przysmak z morskich głębin!
Gwiazda wieczoru. Kaczka w sosie pomarańczowym
Każda randka musi mieć swój główny punkt. Coś, na co będziecie czekać z niecierpliwością. W przypadku sylwestra we dwoje będą dwie wyjątkowe chwile – moment, gdy na stole pojawi się danie główne oraz pocałunek o północy!
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1/3 łyżeczki suszonego estragonu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi kaczki dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Skórkę naciąć ostrym nożem w kratkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
- Mięso ułożyć na suchej rozgrzanej patelni skórką do dołu. Smażyć ok. 5 minut na złoty kolor, po czym piersi odwrócić na drugą stronę i podsmażać przez 2 minuty.
- Kaczkę razem z tłuszczem wytopionym podczas smażenia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 20 minut.
- Gdy mięso będzie gotowe, zlać z naczynia tłuszcz z powrotem na patelnię, a kaczkę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić na czas przygotowania sosu.
- Jedną pomarańczę obrać, a z drugiej zetrzeć skórkę. Owoce podzielić na cząstki, a następnie usunąć z nich białe błonki.
- W miseczce wymieszać dżem, miód, cynamon, imbir oraz estragon. Dołożyć skórkę oraz kawałki pomarańczy.
- Tłuszcz na patelni podgrzać, po czym wlać wino. Gotować na średnim ogniu, aż alkohol odparuje. Dołożyć kawałki pomarańczy z miodem i przyprawami. Całość zagotować. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć patelnię z ognia. Doprawić do smaku.
- Kaczkę pokroić w plasterki i przełożyć na talerze, po czym polać przygotowanym sosem pomarańczowym.
Słodka chwila. Sylwestrowe tiramisu
Trudno wyobrazić sobie taką ucztę bez deseru. Każda randka musi mieć swój słodki moment. Oto Wasz – aksamitny krem przekładany biszkoptami.
Składniki:
- kilka biszkoptów
- 1 łyżka kakao
- 1/2 filiżanki espresso
- 50 ml likieru amaretto lub rumu
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 120 g serka mascarpone
- 120 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
- Gorącą kawę wymieszać z 1/2 łyżki cukru i ostudzić. Następnie napar połączyć z alkoholem.
- Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem na gęstą masę. Schłodzoną śmietanę utrzeć na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać mascarpone.
- Do masy serowej dołożyć utarte żółtko i całość delikatnie wymieszać łyżką.
- Biszkopty namoczyć w kawie i wykładać naprzemiennie z masą serową w szklance lub kieliszku koktajlowym. Wierzch oprószyć kakao. Deser wstawić na 2 godziny do lodówki.
Talerz przekąsek do wina i nie tylko
Po uczcie możecie rozsiąść się wygodnie na kanapie. Otworzyć kolejne wino lub butelkę whisky i zanurzyć się w rozmowie. To Wy jesteście najważniejsi. Niech tym miłym chwilom i głębokim spojrzeniom w oczy towarzyszy deska pysznych przekąsek.
Crostini z serem brie
- 1 bagietka
- 1 opakowanie sera brie
- kilka orzechów włoskich
- konfitura morelowa
- masło do posmarowania
Bagietkę pokroić ukośnie w kromki, po czym wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Gdy się zrumienią, wyjąć i posmarować niewielką ilością masła. Brie pokroić na kawałki i ułożyć na grzankach. Na ser wyłożyć porcję konfitury i całość posypać posiekanymi orzechami. Można ozdobić gałązkami tymianku.
Tortilla z camembertem
- 2 placki tortilla
- 1 opakowanie sera camembert
- konfitura żurawinowa
- kilka orzechów pekan
Ser camembert pokroić w cienkie plasterki. Placki tortilli pokroić w trójkąty i ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Następnie na każdym kawałku ułożyć plasterek sera.
Przekąski wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC i piec ok. 5 minut, aż ser zacznie topnieć. Trójkąty wyjąć na talerz, ozdobić konfiturą żurawinową oraz orzechami pekan.
Krewetki w boczku
- 2 opakowania wędzonego boczku
- 30 sztuk dużych krewetek (bez pancerzyków)
- 1 cytryna
Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym skropić cytryną. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC . Plastry boczku przekroić na pół. Każdą krewetkę owinąć kawałkiem boczku, po czym nabijać je po 4 sztuki na długie wykałaczki. Szaszłyki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut.
DOBRY POMYSŁ!
A może podczas Waszego wspólnego sylwestra odkryjecie nowe smaki podczas degustacji wina? To może być prawdziwa podróż dla Waszych zmysłów. Talerz przekąsek warto wtedy urozmaicić o różne rodzaje serów. Sprawdź koniecznie nasz poradnik: Jak przyrządzić deskę serów?
Imprezowy akcent. Karnawałowe galaretki na winie
Na Waszym stole nie może zabraknąć nuty sylwestrowego szaleństwa. Kolorowe galaretki na winie pełne owoców potrafią rozkręcić atmosferę.
Składniki:
- 1/2 arbuza
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
- 500 ml wrzątku
- 300 ml białego wina półwytrawnego
- ulubione owoce, np. brzoskwinia, pomarańcza, winogrono, borówki, maliny
Przygotowanie:
- Galaretki zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie z połówki arbuza wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę, usuwając od razu pestki. Dodać pozostałe owoce (większe sztuki drobno pokroić) i wymieszać.
- Owoce przełożyć do arbuzowej miski. Do ciepłych galaretek wlać wino i całość dobrze wymieszać, a następnie zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by galaretka dobrze stężała. Pokroić w trójkąty.
Uwaga! Świeży ananas, mango, papaja, kiwi, figi to owoce, które zawierają enzym zapobiegający ścinaniu się żelatyny. Jeśli chcesz ich użyć do tego deseru, wcześniej należy je zblanszować, czyli przelać wrzątkiem.
Toast o północy! Bąbelki na żurawinie
Można tradycyjnie, samym szampanem, ale bąbelki mogą też być bardzo dobrą bazą do robienia drinków. Może przywitacie Nowy Rok inaczej niż do tej pory?
Składniki:
- 2 łyżki syropu żurawinowego
- wino musujące do dopełniania
- kilka świeżych żurawin
- 2 gałązki rozmarynu
Do 2 kieliszków typu flet wlać po 1 łyżce syropu żurawinowego. Następnie wlać wino musujące. Na końcu wrzucić kilka świeżych żurawin oraz po 1 gałązce rozmarynu.
Wybiła północ. Nowy Rok przywitajcie zimnymi ogniami i namiętnym pocałunkiem. Noc jest jednak jeszcze młoda. Bawcie się dalej i wznoście piękne toasty, trzymając w ręku drinki na szampanie. Bawcie się dobrze!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos).