2024-10-02
Poncz z cydru na gorąco
Nadeszły pierwsze chłodne oraz deszczowe dni. Trzeba się rozgrzać!
SKŁADNIKI
-
1
l wytrawnego cydru
-
60
ml ciemnego rumu
-
1
szklanka zaparzonej herbaty, np. Earl Grey
-
40
g cukru trzcinowego
-
1
duże jabłko
-
3
laski cynamonu
-
2
gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
-
4
goździki
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka wlać cydr, rum oraz herbatę. Następnie dodać cukier i całość podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Jabłko umyć i pokroić w plastry, po czym razem z cynamonem, anyżem i goździkami wrzucić do cydru. Całość podgrzewać, aż poncz będzie bardzo gorący (nie doprowadzać do wrzenia).
- Gotowy napój przelać do szklanek. Można udekorować laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
Sprawdź też! Jak zrobić idealnego grzańca w domu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy