• Poncz na gorąco na cydrze
2024-10-02

Poncz z cydru na gorąco

  • 6 porcji
  • 20 minut

Nadeszły pierwsze chłodne oraz deszczowe dni. Trzeba się rozgrzać!

SKŁADNIKI
  • 1

    l wytrawnego cydru

  • 60

    ml ciemnego rumu

  • 1

    szklanka zaparzonej herbaty, np. Earl Grey

  • 40

    g cukru trzcinowego

  • 1

    duże jabłko

  • 3

    laski cynamonu

  • 2

    gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

  • 4

    goździki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka wlać cydr, rum oraz herbatę. Następnie dodać cukier i całość podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  2. Jabłko umyć i pokroić w plastry, po czym razem z cynamonem, anyżem i goździkami wrzucić do cydru. Całość podgrzewać, aż poncz będzie bardzo gorący (nie doprowadzać do wrzenia).
  3. Gotowy napój przelać do szklanek. Można udekorować laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.

Sprawdź też! Jak zrobić idealnego grzańca w domu?

(fot. depositphotos)





Tagi cydr, poncz




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.