2023-10-11
Poncz na cydrze z bourbonem i żurawiną
Jesienna aura aż prosi się o takie smaki! Ten poncz to niezwykła kombinacja słodyczy i subtelnej pikantności. Idealny na długie wieczory.
SKŁADNIKI
-
1
szklanka żurawiny
-
60
g brązowego cukru
-
120
ml mineralnej wody niegazowanej
-
500
ml bourbona
-
1.5
szklanki soku z cytryny
-
150
ml płynnego miodu
-
750
ml schłodzonego musującego cydru
-
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Żurawinę opłukać i przełożyć do misy blendera. Dodać cukier oraz połowę wody. Całość dobrze zmiksować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Do musu dodać bourbon, sok z cytryny, miód oraz resztę wody. Całość dobrze wymieszać.
- Napój przecedzić do dużego dzbanka lub naczynia na poncz. Wrzucić kostki lodu (część można zastąpić zmrożoną żurawiną).
- Koktajl dopełnić cydrem. Na końcu można wrzucić pokrojone w plasterki mandarynki lub plastry jabłka.
Sprawdź też! Poncz na granacie i whiskey
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy