2023-05-25
Pomarańczowo-truskawkowy poncz z bazylią
Aromatyczny poncz na bazie truskawek i wina musującego. Takie bąbelki orzeźwią nawet w najbardziej upalny dzień!
SKŁADNIKI
- 500
ml soku pomarańczowego
- 150
ml syropu truskawkowego
- 250
ml soku z limonki
- 1.5
l schłodzonego białego wina musującego
- 1
pomarańcza
- 500
g truskawek
garść liści bazylii
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki opłukać, osuszyć i odciąć szypułki. Owoce pociąć na połówki. Pomarańczę pokroić w półplasterki.
- Do słoja lub innego naczynia do serwowania ponczu wrzucić dużą ilość kostek lodu. Następnie wlać syrop, sok pomarańczowy oraz sok z limonki. Wymieszać.
- Poncz dopełnić winem musującym, po czym wrzucić owoce oraz listki bazylii. Delikatnie wymieszać.
Sprawdź też! Truskawkowa granita na szampanie
(fot. depositphotos)
- Jeśli chcemy, by koktajl nabrał bardziej egzotycznej nuty, zamiast soku z cytryny można dodać sok ananasowy.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy