2023-05-25
Pomarańczowo-truskawkowy poncz z bazylią
Aromatyczny poncz na bazie truskawek i wina musującego. Takie bąbelki orzeźwią nawet w najbardziej upalny dzień!
SKŁADNIKI
-
500
ml soku pomarańczowego
-
150
ml syropu truskawkowego
-
250
ml soku z limonki
-
1.5
l schłodzonego białego wina musującego
-
1
pomarańcza
-
500
g truskawek
-
garść liści bazylii
-
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki opłukać, osuszyć i odciąć szypułki. Owoce pociąć na połówki. Pomarańczę pokroić w półplasterki.
- Do słoja lub innego naczynia do serwowania ponczu wrzucić dużą ilość kostek lodu. Następnie wlać syrop, sok pomarańczowy oraz sok z limonki. Wymieszać.
- Poncz dopełnić winem musującym, po czym wrzucić owoce oraz listki bazylii. Delikatnie wymieszać.
Sprawdź też! Truskawkowa granita na szampanie
(fot. depositphotos)
- Jeśli chcemy, by koktajl nabrał bardziej egzotycznej nuty, zamiast soku z cytryny można dodać sok ananasowy.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy