2024-01-18
Pieczone ziemniaki z nutą piwa
Czy ziemniak może prezentować się elegancko? W tej wersji nie tylko smakuje, ale i wygląda obłędnie. Świetny dodatek do grillowanych i smażonych mięs. Dla pięknego aromatu dodaliśmy odrobinę piwa.
SKŁADNIKI
-
6
średnich ziemniaków
-
3
łyżki masła
-
3
łyżki oliwy z oliwek
-
3
łyżki jasnego piwa
-
2
ząbki czosnku
-
sól morska, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie każdy ponacinać w poprzek. Należy uważać, by ziemniaków nie przeciąć całkowicie.
- Ponacinane ziemniaki włożyć do miski z zimną wodą i odstawić na 10 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ziemniaki wyjąć z wody i osuszyć, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą z oliwek. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i połączyć z piwem.
- Ziemniaki posmarować przygotowaną piwną mieszanką i oprószyć solą oraz pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 45-60 minut, aż będą miękkie.
Sprawdź też! 10 pysznych i łatwych przepisów z piwem, które musisz poznać!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy