2024-04-04
Penne z chorizo i wódką
Śmiesznie łatwy przepis, ale w smaku robi się poważnie! To danie nigdy nie zawodzi. Jego tajemnicą jest dobrej jakości hiszpańska kiełbasa i polska wódka.
SKŁADNIKI
- 1
kiełbasa chorizo
- 2
łyżki śmietany 30%
- 0.5
cebuli
- 100
g krojonych pomidorów w puszce
- 250
g makaronu penne
- 50
ml wódki
- 1
łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz
liście bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić. Chorizo pokroić w plasterki.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać plasterki chorizo i podsmażać, aż się zrumienią.
- Do składników dodać wódkę, pomidory i śmietanę. Całość gotować przez kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż powstanie kremowy sos. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Przez chwilę podgrzewać. Penne przełożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.
Sprawdź też! 6 pomysłów na randkę w domu
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy