2022-06-18
Patatas bravas
Hiszpańskie ziemniaczki z domowym sosem pomidorowym. Małe co nieco do piwa.
SKŁADNIKI
-
4
duże ziemniaki
-
0.5
cebuli
-
3
ząbki czosnku
-
2
łyżeczki pieprzu cayenne
-
1
łyżka słodkiej papryki w proszku
-
1
łyżka ostrej papryki w proszku
-
1
szklanka krojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
-
1
łyżka mąki pszennej
-
1
łyżka octu
-
0.5
szklanki wody
-
olej do smażenia
-
szczypta cukru
-
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie zeszklić na odrobinie oleju. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz cukier i sól. Całość przez chwilę smażyć, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
- Do cebuli wrzucić pomidory i wlać ocet. Podgrzewać ok. 5 minut, by sos zredukował się do połowy.
- Mąkę pszenną rozrobić w 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Całość podgrzewać przez chwilę, mieszając do zgęstnienia. Na końcu zmiksować na gładki dip i ostudzić.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, po czym wrzucić do garnka z osoloną wodą. Zagotować.
- Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ziemniaki gotować ok. 7 minut. Następnie przecedzić je i usmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z przygotowanym sosem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy