2022-06-03
Orzeźwiający sorbet jabłkowy z cydrem
Jeden z najlepszych i najpyszniejszych sposobów, by się schłodzić w gorący dzień. Sorbet też potrafi ostudzić emocje po ciężkim dniu, więc warto go mieć w swojej zamrażarce.
SKŁADNIKI
-
700
g jabłek
-
500
ml cydru
-
300
g cukru
-
1
cytryna
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obrać, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć, po czym dokładnie wytrzeć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.
- Jabłka przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz wsypać cukier. Na końcu składniki zalać cydrem.
- Całość podgrzewać na średnim ogniu ok. 15 minut, często mieszając, aż owoce będą miękkie. Jabłka odstawić do ostygnięcia.
- Owoce zmiksować za pomocą blendera na gładki mus, po czym przełożyć do plastikowego pojemnika. Wstawić do zamrażarki.
- Po 30 minutach, sorbet wyjąć, przemieszać i wstawić z powrotem do zamrażalnika. Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy w odstępach półgodzinnych – dzięki temu sorbet będzie bardziej puszysty.
- 10-15 minut przed planowanym podaniem sorbet należy wyjąć z lodówki – gdy trochę zmięknie, łatwiej będzie go nabierać na łyżkę i układać w miseczce.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy