2022-06-02
Naleśniki z musem owocowym na wódce
W takim wydaniu jeszcze ich nie jedliście. Delikatne naleśniki z ulubionym nadzieniem i bardzo owocowym sosem z wódką miodową.
SKŁADNIKI
- 1.5
szklanki mleka
- 1.5
szklanki mąki pszennej
- 0.5
szklanki wody
- 2
jajka
- 2
łyżki płynnego miodu
- 1
łyżeczka cukru pudru
- 300
g truskawek
- 200
g jagód lub borówek amerykańskich
- 2
łyżki wódki miodowej
szczypta soli
do podania: serek waniliowy lub krem czekoladowe oraz ulubione owoce
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wbić jajka. Wsypać mąkę z solą i cukrem pudrem. Następnie dodać mleko, wodę oraz 1 łyżkę miodu. Składniki zmiksować na jednolite ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
- W międzyczasie przygotować mus: owoce przebrać i opłukać. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić, po czym razem z jagodami lub borówkami przerzucić do rondelka z grubszym dnem. Podlać wódką i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują, a alkohol odparuje.
- Owoce wymieszać z pozostałym miodem, ostudzić, a następnie zmiksować za pomocą blendera ma gładki mus.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego. Za pomocą łyżki wazowej wylewać porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po patelni. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Naleśniki posmarować nadzieniem z serka waniliowego lub kremu czekoladowego i zwinąć. Polać musem owocowym i udekorować owocami. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy