Akademia
Najlepsze wino na lato! Poznaj 7 najbardziej orzeźwiających odmian!
Lato. Czekamy na nie z takim utęsknieniem wcale nie bez powodu. Gorące dni, długie zachody słońca, ciepłe wieczory… To idealny sezon na spotkania z przyjaciółmi, grille, pikniki i imprezy pod gołym niebem. Czy istnieje wino, które jest stworzone właśnie na takie momenty?
Aura aż prosi o kieliszek pysznego wina, by jeszcze bardziej uprzyjemnić nam czas. Sprawdź, jakie cechy powinno mieć idealne wino na lato!
Jak wybrać dobre wino na lato?
Latem szukaj win o niższej zawartości alkoholu z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Warto wiedzieć, że wina, które powstały z winogron uprawianych w chłodnym klimacie lub na dużych wysokościach, będą miały naturalnie wyższą kwasowość. Takie wina dają uczucie orzeźwienia i rześkości.
W ciepłe dni wybieraj też wina o niższej zawartość alkoholu 12% ABV – idealne, jeśli planujesz wypić więcej niż jeden kieliszek. Dzięki temu szybko nie zaszumi Ci w głowie 🙂
Lato głównie kojarzy się z winem białym – unikaj jednak tych starzonych, szczególnie w dębie. Zamiast tego możesz wybierać między owocowym a mineralnym winem. Gdybyś nie mógł się zdecydować, zawsze można sięgnąć po radosne wino różowe 🙂
A co z winami czerwonymi? Wina bogate w taniny nie pasują do rosnących temperatur. Lepiej wybrać dobrze schłodzone czerwienie o wysokiej kwasowości i łagodniejszych garbnikach!
Przewodnik po najlepszych winach na lato
Sprawdź, które odmiany najlepiej smakują w gorące dni – idealne do delektowania się tarasie i balkonie. Bez względu na to, jak wysoka temperatura panuje na zewnątrz, one zawsze przyniosą Ci orzeźwienie.
Riesling
To żadna tajemnica, że jest to jedno z najciekawszych win. Winiarze tworzą wina w pełnej gamie – od wytrawnych po soczyście słodkie. Największą popularnością cieszą się oczywiście młode rieslingi wytrawne i półwytrawne – przede wszystkim charakteryzują się wyrazistymi nutami owocowymi (brzoskwinia, gruszka, morela) i kwiatowymi, a także dobrze wyczuwalną mineralnością, wyraźną kwasowością i niskim poziomem słodyczy.
Dobrze wybierać niemieckie i austriackie rieslingi, które słyną ze swojej mineralnej jakości.
Co ważne, rieslinga można łączyć ze wszystkimi rodzajami potraw, a jego wysoka kwasowość i naturalne cukry sprawiają, że doskonale pasuje do pikantnego jedzenia.
Pinot grigio
Na pewno zasługuje, by bywać na naszym stole przez cały rok, ale jego profil wydaje się stworzony do picia w miesiącach letnich.
Ma dość neutralny, ale bardzo orzeźwiający smak z nutami mango, ananasa oraz lekko pikantną kwasowość, która fantastycznie łączy się z ulubionymi letnimi potrawami, np. sałatkami i owocami morza (niewiele jest szczepów, które tak świetnie pasują do owoców morza).
Sauvignon blanc
Ma w sobie wszystko to, czego szukamy, próbując wybrać letnie wino. Dobra kwasowość orzeźwia, ale nie jest na tyle dominująca, by zagłuszyć nuty limonki, ziół i mango. Biorąc pod uwagę, jak bardzo ten szczep jest popularny, nie będziesz mieć problemu, by znaleźć dobre sauvignon blanc w pobliskim sklepie.
Warto też postawić na mieszankę sauvignon blanc i semillon – ich lżejszy styl i świeżość sprawiają, że trudno się im oprzeć, zwłaszcza podczas pikników oraz beztroskiego leniuchowania na plaży lub przy basenie.
Prosecco
To bez wątpienia idealne wino na lato. Jest świeże i oferuje smaki owoców tropikalnych oraz cytrusowych, które świetnie nadają się do letnich potraw. Jego bąbelki są delikatne i lekkie… Prosecco należy pić bezwzględnie schłodzone. Idealna temperatura serwowania wynosi ok. 6-7°C.
Czym byłoby lato bez koktajli takich jak Mimoza lub Bellini? Można je przygotować na prosecco właśnie.
Chardonnay
To letni klasyk, pod warunkiem, że zrezygnujemy z dojrzałego, beczkowanego chardonnay. Je zostawmy sobie na czas, gdy temperatury zaczną spadać.
Latem wybierzmy szczuplejsze chardonnay, z delikatną mineralnością oraz nutami zielonego jabłka i cytrusów – podobne w stylu pinot grigio lub sauvignon blanc. Takie wina powstają w rejonach o chłodniejszym klimacie, np. Francji lub Chile.
Pinot noir
Wielbiciele win czerwonych będą zachwyceni. Pinot noir wypełnione jest owocowym smakiem, tworząc delikatny i wyrafinowany styl do popijania w ciepłe dni. Delikatnością i smakiem na pewno skradnie Twoje serce w gorące popołudnie. Włóż je na chwilę do lodówki, a przyniesie Ci dużo przyjemności i ochłodę oczywiście.
Beaujolais
Jest lekkie, aromatyczne o bardzo owocowym charakterze, sporej kwasowości i niezbyt wysokim poziomie tanin. Swoją intensywną mineralność czerpie z granitowego zbocza, na którym uprawia się winogrona. Owocowe, soczyste i bardzo przyjemne do picia.
Pamiętaj, nie warto wydawać dodatkowych pieniędzy na droższe beaujolais cru – jest bogatsze i bardziej garbnikowe, a nie tego szukasz w gorący letni dzień.
Lato nie trwa w nieskończoność! Korzystaj więc z ciepłych dni. Wyjdź z domu i ciesz się słońcem oraz pysznym winem!
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)