Akademia

  • Vinho verde
2022-06-21

Vinho verde – orzeźwiające wino na gorące lato!

Latem szukamy orzeźwienia. Czegoś, co na moment sprawi, że na naszym ciele pojawi się gęsia skórka, że poczujemy przyjemny chłód, który da nam chwilę wytchnienia od wysokiej temperatury. I dlatego człowiek stworzył vinho verde. Ale to też coś więcej niż tylko orzeźwienie. To celebracja lata, pikników, spotkań przy grillu, rozmów w długie i ciepłe wieczory… Właśnie wtedy smakuje ono najpełniej.

Vinho verde (czyt. winju werd) to chyba najbardziej wakacyjne i piknikowe wino świata – niedrogie, pyszne i orzeźwia jak żadne inne! Jest niezwykle żywe i odświeżające, o lekkiej budowie i solidnej kwasowości, smakujące cytrusami i zielonym jabłkiem. Gdy tylko zaczyna pojawiać się na sklepowych półkach, to znak, że słońce grzeje coraz mocniej. Nic dziwnego, że wypatrujemy go z taką niecierpliwością. Zwiastuje wiosnę, by za chwilę przeistoczyć się w prawdziwego króla lata. Nie omijaj go w sklepie obojętnie. Vinho verde warto poznać lepiej, bo sprawia, że ciepłe dni smakują o wiele lepiej.

Vinho verde

Vinho verde jest idealne, by wznosić nim letnie toasty (fot. Zan/Unsplash).

Czym jest vinho verde?

To portugalskie wino – jego nazwę tłumaczymy dosłownie jako „wino zielone”. Jednak zupełnie nie ma ona nic wspólnego z jego kolorem. Portugalczycy tym mianem określają wina bardzo młode, butelkowane zaraz po zbiorach. Samo vinho verde może być nie tylko białe (68% produkcji), ale również czerwone, różowe, a także musujące. Taki zwrot akcji! Najczęściej jednak spotkamy się z odmianą białą, pozostałe nie są u nas jeszcze popularne. Gdy jednak natrafisz na vinho verde w wydaniu czerwonym lub różowym, koniecznie włóż je do koszyka, bo wiedzieć musisz, że trafił Ci się okaz szczególny.

vinho verde

Vinho verde produkowane jest na północy Portugalii w regionie Minho. Jest tam dość chłodno i mokro, co wpływa na charakter win. Najczęściej robi je się z wielu lokalnych szczepów, choć obok mieszanek można spotkać wina jednoszczepowe. Najpopularniejszymi winoroślami są: loureiro, alvarinho, avesso, arinto, trajadura. W przypadku win czerwonych sięga się głównie po vinhão i alvarelhão lub touriga nacional.

Jak smakuje vinho verde?

Vinho verde ma bardzo lekkie ciało z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Możne je opisać jako „sprężyste”, żywe, z niskim poziomem alkoholu i odrobiną cukru resztkowego, nawet delikatnie musujące. Na pierwszy plan wybijają się nuty cytrusowe i zielone jabłko. Odmiany różowe cechują się większą słodyczą, czerwienie natomiast nabierają tanin, ale i one są delikatne i nie przytłaczają cierpkością.

vinho verde

O końcowym charakterze wina decydują oczywiście szczepy, z których zostało zrobione. Alvarinho tworzy wina treściwe, mineralne i pełne brzoskwiniowo-cytrusowych nut, arinto oraz loureiro dają szczupłe cytrusowo-jabłkowe wino, a z avesso robi się oleiste, kwiatowo-mineralne wina. „Zielone” wino może mieć naprawdę dużo odcieni.

Kiedy smakuje najlepiej?

Niska temperatura doskonale podkreśla kwasowość i rześki profil wina, dlatego vinho verde należy pić bardzo zimne, a nawet zmrożone – najlepiej schłodzić je do 6-8ºC. To wino też nie jest przeznaczone do starzenia – im młodsze, tym lepsze. Wyjątkiem jest tutaj jedynie Alvarinho, które może leżakować nawet 5 lat. Do letniej degustacji warto jednak wybierać bardzo młode okazy.

Vinho verde to fantastyczny aperitif na lato – jego mineralny charakter świetnie oczyści podniebienie. Doskonale też sprawdza się jako dodatek do lekkich sałatek na bazie sosu winegret lub sosu jogurtowego. Wiosną niezastąpiony towarzysz nowalijek. Ponadto dobrze dogaduje się z rybami, szczególnie z rusztu, a i z owocami morza tworzy świetnie połączenia. Z kolei czerwone odmiany nieźle dopełnią gulasz wieprzowy i grillowany drób.

Vinho verde

Vinho verde jest świetnym dodatkiem do lekkich sałatek (fot. Louis Hansel/ Unsplash).

Z czym jeszcze dobrze komponuje się vinho verde? Ze słońcem i przyjaciółmi! To doskonałe wino na biwak lub piknik. Zmrożone nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale i też pobudzi apetyt na długie rozmowy. Bez niego nie ma udanego przyjęcia pod chmurką!

Za co jeszcze kochamy vinho verde?

Za cenę! Nieskomplikowane, ale dobrze wykonane i solidne wina można wybrać już w przedziale 15-25 zł, a do 50 zł spokojnie znajdziemy butelkę bardzo dobrego vinho verde. Tak atrakcyjna cena sprawia, że możesz śmiało eksperymentować i szukać swoich ulubionych producentów. Wiele nie ryzykujesz. Co więcej, w sezonie wiosenno-letnim w wielu dyskontach pojawia się szersza oferta „zielonych” win w promocyjnych cenach. To idealna okazja, by wejść w świat vinho verde i odkryć jego orzeźwienie!

 

Tagi wino
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.