2023-11-28
Miniserniki z ricottą na rumie
Słodycz na dwa kęsy? Sernik w wersji mini idealnie uzupełni łyk gorącej kawy.
SKŁADNIKI
-
1
szklanka pokruszonych ciastek
-
4
łyżki rozpuszczonego masła
-
400
g ricotty
-
50
g cukru pudru
-
1
opakowanie budyniu waniliowego
-
3
jajka
-
50
g rozpuszczonej mlecznej czekolady
-
2
kieliszki ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Pokruszone ciastka zemleć w malakserze i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Masę ciasteczkową przełożyć na dno kokilek lub wyścielonej papilotkami formy do muffinek. Docisnąć łyżką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170ºC. Piec ok. 5 minut.
- Przygotować masę serową: ricottę zmiksować z cukrem pudrem. Mieszając, stopniowo dodawać jajka, budyń w proszku, czekoladę oraz rum.
- Masę serową przelać do podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 170ºC. Miniserniczki studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Ostudzone serniki udekorować według uznania, np. ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub sosem karmelowym.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy