• Deser mandarynkowy
2024-12-20

Mandarynkowy deser z mascarpone

  • 4 porcje
  • 15 minut
  • z likierem

Deser świętami pachnący. Szybki sposób na słodką chwilę przy choince.

SKŁADNIKI
  • 4

    duże mandarynki

  • 150

    g ciasteczek korzennych

  • 40

    ml soku z pomarańczy

  • 30

    ml likieru pomarańczowego

  • 250

    g śmietany 30%

  • 250

    g serka mascarpone

  • 1

    łyżeczka esencji waniliowej

  • 3

    łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciastka korzenne zalać sokiem oraz likierem, po czym delikatnie rozgnieść je widelcem. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki.
  2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać serek mascarpone. Na końcu wmieszać esencję waniliową.
  3. Do niewielkich pucharków lub szklanek wykładać na przemian warstwy ciastek, kremu oraz mandarynek. Można udekorować według uznania. Podawać od razu po przygotowaniu.

Sprawdź też! Jak zrobić likier piernikowy na święta? To prostsze niż myślisz!

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.