2024-12-20
Mandarynkowy deser z mascarpone
Deser świętami pachnący. Szybki sposób na słodką chwilę przy choince.
SKŁADNIKI
-
4
duże mandarynki
-
150
g ciasteczek korzennych
-
40
ml soku z pomarańczy
-
30
ml likieru pomarańczowego
-
250
g śmietany 30%
-
250
g serka mascarpone
-
1
łyżeczka esencji waniliowej
-
3
łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Ciastka korzenne zalać sokiem oraz likierem, po czym delikatnie rozgnieść je widelcem. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki.
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać serek mascarpone. Na końcu wmieszać esencję waniliową.
- Do niewielkich pucharków lub szklanek wykładać na przemian warstwy ciastek, kremu oraz mandarynek. Można udekorować według uznania. Podawać od razu po przygotowaniu.
Sprawdź też! Jak zrobić likier piernikowy na święta? To prostsze niż myślisz!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy