2023-02-26
Makaron z sosem whisky i łososiem
Ten pyszny makaron w kremowym sosie na whisky z pewnością zrobi wrażenie na tej wyjątkowej osobie w Twoim życiu. Szybka romantyczna kolacja? Ten przepis jest idealny!
SKŁADNIKI
- 300
g makaronu tagliatelle lub linguine
- 2
łyżki masła
- 1
mała szalotka
- 150
g wędzonego łososia
- 200
g śmietany 30%
- 2
łyżki whisky
- 1
łyżeczka musztardy
posiekany koperek do podania
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Wędzonego łososia rozdrobnić widelcem.
- Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać łososia i podsmażać ok. 2 minut.
- Do ryby wlać whisky i podgrzewać, aż alkohol prawie cały odparuje. Następnie dołożyć musztardę oraz śmietanę. Gotować ok. 2 minut.
- Do przygotowanego sosu dorzucić odcedzony makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, należy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po czym przełożyć na talerze. Makaron posypać posiekanym koperkiem.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy