2024-02-01
Makaron z kurczakiem i sosem na wódce
Szybki obiad w 20 minut – pełen przypraw, smaków i aromatów.
SKŁADNIKI
-
250
g makaronu, np. penne lub fusilli
-
400
g piersi kurczaka
-
150
g pomidorków koktajlowych
-
400
ml passaty pomidorowej
-
0.5
szklanki śmietany 30%
-
50
ml wódki
-
1
szalotka
-
4
ząbki czosnku
-
2
łyżki oleju do smażenia
-
2
łyżki koncentratu pomidorowego
-
50
g startego parmezanu + do posypania
-
1
łyżeczka soli
-
1
łyżeczka czarnego pieprzu
-
1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
-
1
łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzić, odlewając 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe opłukać i przekroić na pół.
- Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki kurczaka. Dodać szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki podsmażać razem ok. 2 minut.
- Kurczaka posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Smażyć ok. 30 sekund.
- Mięso zalać wódką i podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje. Następnie dołożyć koncentrat i dusić ok. 1 minuty.
- Do mięsa dołożyć pomidorki koktajlowe (kilka zostawić do dekoracji) i dusić na niedużym ogniu ok. 5 minut.
- Do zawartości patelni dodać passatę. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym połączyć ze śmietaną i parmezanem. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wodę z gotowania makaronu. Na końcu doprawić do smaku w razie potrzeby.
- Makaron wymieszać z gotowym sosem i przełożyć na talerze. Ozdobić pomidorkami koktajlowymi i posypać parmezanem.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy