• mac and cheese - amerykański klasyk z piwem
2025-07-31

Mac and cheese z piwem

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • 7-10 minut
  • bez mięsa
  • na piwie

Piwo nadaje głębi i lekkiego słodowo-chmielowego smaku, który świetnie przełamuje tłustość sera i masła. Działa trochę jak przyprawa – dodaje charakteru, ale nie dominuje.

SKŁADNIKI
  • 500

    ml mleka

  • 250

    ml jasnego piwa (najlepiej typu ale)

  • 250

    g makaronu typu macaroni

  • 100

    g startego sera typu cheddar

  • 200

    g startej mozzarelli

  • 50

    g masła

  • 2

    ząbki czosnku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na małym ogniu postawić żeliwną patelnię i rozpuścić na niej masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez 1 minutę.
  2. Na patelnię wlać mleko oraz piwo i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Następnie wsypać makaron i gotować do miękkości ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Do makaronu wrzucić starty cheddar oraz połowę mozzarelli. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Makaron posypać pozostałą mozzarellą, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika na 7-10 minut. Piec aż wierzch się ładnie zrumieni.

Czytaj także! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.