2025-07-31
Mac and cheese z piwem
Piwo nadaje głębi i lekkiego słodowo-chmielowego smaku, który świetnie przełamuje tłustość sera i masła. Działa trochę jak przyprawa – dodaje charakteru, ale nie dominuje.
SKŁADNIKI
- 500
ml mleka
- 250
ml jasnego piwa (najlepiej typu ale)
- 250
g makaronu typu macaroni
- 100
g startego sera typu cheddar
- 200
g startej mozzarelli
- 50
g masła
- 2
ząbki czosnku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na małym ogniu postawić żeliwną patelnię i rozpuścić na niej masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez 1 minutę.
- Na patelnię wlać mleko oraz piwo i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Następnie wsypać makaron i gotować do miękkości ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Do makaronu wrzucić starty cheddar oraz połowę mozzarelli. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron posypać pozostałą mozzarellą, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika na 7-10 minut. Piec aż wierzch się ładnie zrumieni.
Czytaj także! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy