2024-07-23
Łosoś z grilla na maśle klonowym i tequili
Co za połączenie smaków! Pyszna rybka, która sprawia, że popołudnie przy grillu może zamienić się w romantyczną randkę.
SKŁADNIKI
-
400
g filetu z łososia
-
60
ml syropu klonowego
-
60
ml tequili
-
1
łyżka masła
-
2
łyżeczki mielonego imbiru
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Tequilę wymieszać z syropem klonowym, mielonym imbirem oraz dużą szczyptą soli i pieprzu.
- Łososia zalać i natrzeć przygotowaną zalewą, po czym wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Rybę wyjąć, a marynatę przelać do rondelka. Dodać masło i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje.
- Łososia ułożyć na tacce na rozgrzanym ruszcie skórą do góry. Grillować przez 4-5 minut.
- Rybę ostrożnie odwrócić i posmarować przygotowaną glazurą. Piec przez kolejne 4-5 minut (ostatecznie czas grillowania zależy od grubości ryby).
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy