• Makaron z owocami morza
2025-01-28

Linguine allo Scoglio

  • 2 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na winie

Delikatny makaron w towarzystwie owoców morza, aromatycznego czosnku oraz pikantnych płatków chili to prawdziwa uczta dla zmysłów. Idealny na romantyczną kolację z kieliszkiem białego wina w dłoni.

SKŁADNIKI
  • 250

    g makaronu linguine

  • 300

    g  małży

  • 150

    g miksu owoców morza

  • 60

    ml oliwy z oliwek

  • 3

    szalotki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 0.5

    łyżeczki płatków chili

  • 250

    ml wytrawnego białego wina

  • 120

    ml bulionu drobiowego

  • posiekana natka pietruszki

  • 30

    ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Małże wrzucić do zimnej mocno osolonej wody i odstawić na 30 minut. Następnie małże osączyć, opłukać i ponownie zalać wodą z solą. Czynność powtarzać 2-3 razy, aż woda będzie czysta. Małże, które się nie otworzyły, wyrzucić. (Szczegółowe informacje o tym, jak przygotować małże, znajdziesz tutaj).
  2. Szalotki posiekać, posolić i zeszklić na połowie rozgrzanej oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili i przez chwilę podsmażać.
  3. Do szalotek wlać wino, wrzucić małże i podgrzewać pod przykryciem ok. 5 minut, potrząsając patelnią. Małże wyjąć za pomocą szczypiec do miski i przykryć.
  4. Na patelnię po duszeniu małży wlać bulion oraz 250 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym wrzucić makaron. Gotować, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby makaron podlewać odrobiną wody, aby nie przywarł do dna patelni.
  5. Gdy makaron będzie al dente, a większa część płynu odparuje, wrzucić miks owoców morza. Gotować na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż owoce morza będą miękkie, a powstały sos oblepi makaron ( w razie potrzeby dodawać po 2 łyżki ciepłej wody).
  6. Do zawartości patelni dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu dołożyć małże i całość podgrzewać pod przykryciem ok. 1 minuty. Przed podaniem danie skropić pozostałą oliwą.

Czytaj także: Wino i owoce morza. Przegląd najlepszych połączeń

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Vermentino

Charakteryzuje się cytrusowymi nutami, mineralnością i lekką słonością, która doskonale harmonizuje z owocami morza.

Vermentino oferuje bogate aromaty cytrusów (cytryna, limonka, grejpfrut), białych kwiatów, ziół (rozmaryn, tymianek) i czasem nut migdałów czy zielonego jabłka. W połączeniu z Linguine allo Scoglio to gwarancja wykwintnych doznań kulinarnych.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.