2024-05-08
Letni poncz truskawkowy na rosé
Tak właśnie smakuje lato! Jest pełne truskawek i aromatycznego wina różowego. Ten przepis sprawi, że słoneczne popołudnia będą jeszcze przyjemniejsze.
SKŁADNIKI
- 180
ml syropu truskawkowego lub słodzonego purée z truskawek
- 180
ml soku pomarańczowego
- 120
ml likieru pomarańczowego
- 750
ml schłodzonego wina różowego wytrawnego
- 1
szklanka pokrojonych truskawek
- 1
pomarańcza
- 1
garść liści mięty
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańczę dokładnie wyszorować i pociąć na małe kawałki, po czym razem z pokrojonymi truskawkami wrzucić do większego dzbanka.
- Liście mięty opłukać, osuszyć i wrzucić do owoców. Składniki zalać syropem lub purée z truskawek, sokiem pomarańczowym oraz likierem. Wymieszać. Całość dopełnić winem.
- Poncz przelewać do szklanek wypełnionych kostkami lodu. Można udekorować świeżymi owocami.
Sprawdź też! Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy