2024-05-08
Letni poncz truskawkowy na rosé
Tak właśnie smakuje lato! Jest pełne truskawek i aromatycznego wina różowego. Ten przepis sprawi, że słoneczne popołudnia będą jeszcze przyjemniejsze.
SKŁADNIKI
-
180
ml syropu truskawkowego lub słodzonego purée z truskawek
-
180
ml soku pomarańczowego
-
120
ml likieru pomarańczowego
-
750
ml schłodzonego wina różowego wytrawnego
-
1
szklanka pokrojonych truskawek
-
1
pomarańcza
-
1
garść liści mięty
-
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańczę dokładnie wyszorować i pociąć na małe kawałki, po czym razem z pokrojonymi truskawkami wrzucić do większego dzbanka.
- Liście mięty opłukać, osuszyć i wrzucić do owoców. Składniki zalać syropem lub purée z truskawek, sokiem pomarańczowym oraz likierem. Wymieszać. Całość dopełnić winem.
- Poncz przelewać do szklanek wypełnionych kostkami lodu. Można udekorować świeżymi owocami.
Sprawdź też! Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy