2023-02-09
Lemon pie bez pieczenia
Nie musisz odpalać piekarnika, by cieszyć się smakiem jednego z najbardziej popularnych deserów na świecie.
SKŁADNIKI
-
60
g herbatników maślanych
-
70
g cukru pudru
-
30
g masła
-
350
g serka mascarpone
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
50
ml likieru cytrynowego
-
150
g schłodzonej śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasteczka maślane rozdrobić (np. w malakserze), po czym połączyć z roztopionym masłem. Przygotowaną masę wyłożyć do 4 szklanek.
- 100 g śmietany ubić na sztywną pianę z 50 g cukru. Stale miksując, stopniowo dodawać serek.
- Gdy masa będzie gotowa, wmieszać ekstrakt waniliowy oraz likier cytrynowy.
- Gotowy krem wyłożyć na masę ciasteczkową. Wstawić na chwilę do lodówki.
- Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Udekorować nią wierzchy deserów. Całość można ozdobić skórką i kawałkami limonki lub cytryny.
Sprawdź też! Limoncello. Eksplozja orzeźwiających cytrusowych smaków
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy