2023-12-19
Krówki czekoladowe z orzechami i whisky
Dorośli też kochają te pyszne łakocie. Specjalnie z myślą o dużych łasuchach powstały te krówki. Można je również podarować ukochanej osobie jako słodki prezent.
SKŁADNIKI
-
350
g gorzkiej czekolady
-
400
g schłodzonego mleka skondensowanego
-
30
g masła
-
150
g prażonych orzechów laskowych
-
4
łyżki whisky
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy pokroić. Czekoladę podzielić na małe kawałki. Dno i boki prostokątnej formy wyścielić folią spożywczą.
- Mleko skondensowane przelać do rondelka z grubym dnem. Dołożyć masło i całość podgrzewać na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając.
- Do mleka wrzucić kawałki czekolady i dalej gotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania, by masa nie przywarła do dna naczynia. Na końcu dodać szczyptę soli oraz wlać whisky. Wymieszać.
- Gry krem będzie miał jednolitą konsystencję, wrzucić orzechy i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć masę do przygotowanej formy i wyrównać wierzch za pomocą noża. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy krem całkowicie zastygnie, pokroić go na równe kostki.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy