• Domowe łakocie, czyli krówki czekoladowe z whisky
2023-12-19

Krówki czekoladowe z orzechami i whisky

  • 10 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • z whisky

Dorośli też kochają te pyszne łakocie. Specjalnie z myślą o dużych łasuchach powstały te krówki. Można je również podarować ukochanej osobie jako słodki prezent.

SKŁADNIKI
  • 350

    g gorzkiej czekolady

  • 400

    g schłodzonego mleka skondensowanego

  • 30

    g masła

  • 150

    g prażonych orzechów laskowych

  • 4

    łyżki whisky

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy pokroić. Czekoladę podzielić na małe kawałki. Dno i boki prostokątnej formy wyścielić folią spożywczą.
  2. Mleko skondensowane przelać do rondelka z grubym dnem. Dołożyć masło i całość podgrzewać na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając.
  3. Do mleka wrzucić kawałki czekolady i dalej gotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania, by masa nie przywarła do dna naczynia. Na końcu dodać szczyptę soli oraz wlać whisky. Wymieszać.
  4. Gry krem będzie miał jednolitą konsystencję, wrzucić orzechy i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć masę do przygotowanej formy i wyrównać wierzch za pomocą noża. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy krem całkowicie zastygnie, pokroić go na równe kostki.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





Tagi deser, whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.