2024-10-11
Kremowy budyń kawowy z bourbonem i białą czekoladą
Jeśli jesteś miłośnikiem deserów o niebanalnym charakterze, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Kremowa konsystencja, bogaty smak i wyważona słodycz sprawią, że zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!
SKŁADNIKI
- 500
ml mleka
- 15
g masła
- 2
łyżki bourbona
- 2
żółtka
- 2
łyżki mąki pszennej
- 1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1
łyżka cukru waniliowego
- 1
łyżka cukru
- 50
g białej czekolady
- 1
czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE:
- 100 ml mleka połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie wlać do niej rozrobione w mleku mąki oraz wsypać kawę. Całość dokładnie wymieszać.
- W garnku podgrzać 400 ml mleka wraz z cukrem waniliowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie odstawić na chwilę, aby wanilia oddała swój aromat.
- Do zagotowanego mleka powoli wlewać mieszankę kawową, cały czas energicznie mieszając, aby budyń się nie zważył. Wrzucić kawałki czekolady. Całość postawić na małym ogniu i podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż masa zgęstnieje, a czekolada całkiem się rozpuści.
- Gotowy budyń zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Na końcu wmieszać bourbon.
- Masę przelać do niewielkich szklanek. Można udekorować bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami.
Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy