• zupa krem na bazie pasternaku i jabłka
2025-06-27

Krem z pasternaku z jabłkiem i cydrem

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • 20 minut
  • na cydrze
  • bez mięsa

Coś dla fanów bardziej rustykalnego smaku. Kremowa zupa doprawiona nutą cydru na pieczonych jabłkach i pasternaku. 

SKŁADNIKI
  • 1

    duże jabłko (ok.150 g)

  • 250

    g pasternaku

  • 1

    biała cebula

  • 500

    ml bulionu warzywnego

  • 100

    ml wytrawnego cydru

  • 0.5

    łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1

    łyżka masła

  • 3

    łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Jabłko i pasternak dokładnie umyć i obrać, po czym pokroić w plastry. Cebulę pociąć w piórka.
  2. Składniki przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i skropić 2 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  3. Warzywa razem z jabłkiem przełożyć do garnka, po czym zalać cydrem. Gotować, aż ponad połowa płynu odparuje. Następnie wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia.
  4. Do zupy dodać 1 łyżkę masła i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem.
  5. Zupę krem przelać do talerzy i skropić pozostałą oliwą.

Sprawdź także! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.