2025-06-27
Krem z pasternaku z jabłkiem i cydrem
Coś dla fanów bardziej rustykalnego smaku. Kremowa zupa doprawiona nutą cydru na pieczonych jabłkach i pasternaku.
SKŁADNIKI
- 1
duże jabłko (ok.150 g)
- 250
g pasternaku
- 1
biała cebula
- 500
ml bulionu warzywnego
- 100
ml wytrawnego cydru
- 0.5
łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1
łyżka masła
- 3
łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Jabłko i pasternak dokładnie umyć i obrać, po czym pokroić w plastry. Cebulę pociąć w piórka.
- Składniki przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i skropić 2 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
- Warzywa razem z jabłkiem przełożyć do garnka, po czym zalać cydrem. Gotować, aż ponad połowa płynu odparuje. Następnie wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia.
- Do zupy dodać 1 łyżkę masła i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem.
- Zupę krem przelać do talerzy i skropić pozostałą oliwą.
Sprawdź także! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy