2024-02-07
Kotlety jagnięce à la Mojito
Prawdziwa gratka dla smakoszy, łącząca soczyste mięso jagnięce z orzeźwiającym twistem mięty i limonki, nawiązującym do klasycznego koktajlu. To danie pełne zaskakujących aromatów i smaków.
SKŁADNIKI
-
4
kotlety jagnięce
-
2
łyżeczki soli
-
4
ząbki czosnku
-
1
szklanka oliwy z oliwek
-
160
ml soku z limonki
-
2
łyżki rumu
-
garść liści mięty
PRZYGOTOWANIE:
- 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z połową oliwy z oliwek. Następnie dodać 50 ml soku z limonki, 1 łyżkę rumu oraz liście mięty. Wymieszać.
- Kotlety oprószyć 1 łyżeczką soli, po czym natrzeć przygotowaną mieszanką z rumem. Marynować przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- W międzyczasie przygotować sos Mojito: pozostałą oliwę i sok z limonki zmiksować z 1 ząbkiem czosnku oraz 1 łyżką rumu. Na końcu doprawić do smaku 1 łyżeczką soli.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Kotlety wyjąć i oczyścić z marynaty, po czym ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (można ją wcześniej posmarować niewielką ilością oliwy). Smażyć ok. 2 minut, po czym przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 minuty.
- Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do gorącego piekarnika na 3-5 minut. Gotowe mięso podawać z sosem Mojito.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy